Annons

Gammal julklapp saknar hjul

När Vilhelmina Ragnarsdottir, som numera bor i Trelleborg, var fem år hemma i Reykjavik på Island, fick hon en dockvagn i julklapp. Nu söker hon efter ett nytt underrede till den.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2002

BILD: CLAES NYBERG - Det var mormor och morfar som kom gående med den, jag minns det fortfarande, berättar Vilhelmina Ragnarsdottir. I dockvagnen låg även en docka som Vilhelmina fick av morföräldrarna. Dockan hade långt, rött hår och var klädd i dopklänning, minns hon. - Men dockan gav jag bort till min bästa väninna, berättar hon. Hon hade ingen docka, medan jag hade en annan docka som kunde ligga i vagnen. Dockvagnen har sedan följt Vilhelmina Ragnarsdottir genom de många flyttar hon gjort i sitt liv. Till sist har hon hamnat i Trelleborg och även där är dockvagnen med, som ett kärt minne av morföräldrarna och barndomen. Men under en av de många flyttarna försvann underredet till dockvagnen som hon fick den där julen i Reykjavik för 50 år sedan. Nu hoppas hon kunna få tag i ett underrede för att göra dockvagnen komplett igen. - Jag tror att den är gjord i Danmark eller Sverige, berättar hon. Nu hoppas jag att någon har kvar ett underrede till en sådan här vagn, så att jag kan göra den hel igen. Trots att hon numera är bosatt i Trelleborg har Vilhelmina Ragnarsdottir nämligen kvar starka band med sitt gamla hemland. I den lilla trädgården utanför bostaden har hon placerat en trollkärring av lavasten från Island som hon varje år klär ut till Lucia och tomte. - Jag har också kontakt med barndomsvänner på Island, bland annat med väninnan som fick dockan som kom i dockvagnen den där julen för länge sedan, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons