Annons

Gammal gård blir bostäder

Den gamla gården på Stavstensudde ska byggas om till två bostäder. Samtidigt får fastighetsägaren Abitare möjlighet att bygga tio radhus invid gården.
Trelleborg • Publicerad 1 juli 2013
Den gamla gården på Stavstensudde bevaras och byggs om till två bostäder.
Den gamla gården på Stavstensudde bevaras och byggs om till två bostäder.Foto: Sara Johari

Abitare har velat riva gården som legat öde under lång tid. Men kommunen har hela tiden sagt nej till rivningsplanerna och hållit fast vid att den gamla gårdsbyggnaden ska bevaras.

Abitare har då ansökt om att få bygga om gården till bostäder och bygga 15 radhus invid gården, men även det förslaget var kommunen tveksam till. Det nuvarande förslaget med att dela in gården i två bostäder och bygga tio radhus har däremot fallit tjänstemän och politiker på läppen.

Annons

Och nu säger samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg ja till att planera om fastigheten, så att huset kan bevaras och nya bostäder byggas.

Gården ligger i den västra delen av Stavstensudde, ganska nära Uddens förskola. Meningen är att tre av de nya radhusen ska byggas norr om gårdsbyggnaden och sju stycken väster om gården i en grupp om fyra hus och en grupp om tre.

Radhusen ska enligt planerna bli 121 kvadratmeter stora och byggas i två plan. Den gamla gården delas i två stycken bostäder på cirka 150 kvadratmeter i ett och ett halvt plan.

Planen följer kommunens riktlinjer att i mesta möjliga mån förtäta på redan bebyggda områden för att slippa ta god jordbruksmark i anspråk för nya bostäder.

Nu ska tjänstemännen på samhällsbyggnadsförvaltningen sätta igång arbetet med att ta fram den nya detaljplanen som ska göra förändringarna vid gården möjliga.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons