Annons

Gamla trelleborgsmiljöer visas upp med dockor

Konstnärinnan Gunhild Andersson bodde nästan hela sitt liv i Trelleborg. Nu visas hennes bild av staden upp på församlingshemmet.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2008
Ingemar Krigström har ägnat några dagar åt att hänga upp tavlor och placera ut dockor gjorda av trelleborgskonstnärinnan Gunhild Andersson. Bild: Fanny Johansson
Ingemar Krigström har ägnat några dagar åt att hänga upp tavlor och placera ut dockor gjorda av trelleborgskonstnärinnan Gunhild Andersson. Bild: Fanny JohanssonFoto: 

Det är en bred utställning som visas upp i Nikolaisalen i Trelleborgs församlingshem. Den innehåller både keramiksaker, olje- och akvarellmålningar, etsningar och så det som är mest känd för, dockorna.

– Hon gjorde dockorna helt själv, och sedan satte hon i dem framför kulisser med trelleborgsmotiv, som hon själv målat, berättar Ingemar Krigström som satt ihop utställningen som kommer visas till början av november.

Annons

Efter konstnärinnans död 2003 har flera av dockorna och målningarna börjat säljas ut. Därför ville församlingen passa på att ställa ut det som finns kvar nu.

– Hon gjorde hela dockskåp men det mycket som inte finns kvar längre, säger Krigström.

I församlingshemmet visas varje år tre utställningar, alla med någon i anknytning till kyrkan. I det här fallet är den kopplingen att Gunhild Anderssons far var den första ordförande kyrkofullmäktige efter att det bildades 1932. Själv var hon under många år medlem i kyrkans pensionärsgrupp.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons