Annons

Gamla Trelleborg vill värna tingets klocka

Trelleborg • Publicerad 8 februari 2007
Föreningen Gamla Trelleborg vill värna om att klockan på tingshuset i Trelleborg inte följer med i flytten till Ystad. Bild: Tomas Nyberg
Föreningen Gamla Trelleborg vill värna om att klockan på tingshuset i Trelleborg inte följer med i flytten till Ystad. Bild: Tomas NybergFoto: 

"Agera snabbt och kraftfullt för att bevara klenoden i Trelleborg".

Det uppmanar föreningen Gamla Trelleborg kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) i ett brev om den gamla tingsklockan som finns på Trelleborgs tingshus.

Annons

Det är i samband med att tingsrättens verksamhet i Trelleborg ska flytta till Ystad som föreningen agerar för att se till att klockan stannar i Trelleborg.

"Vi vill gärna fästa uppmärksamheten på ett föremål som vi tycker ska bevaras i Trelleborg och inte medfölja som en bland andra inventarier till Ystad" skriver föreningen i sitt brev.

Den gamla klockan har ursprungligen hängt i Klörups tingshus. Inskriptionen på klockan tyder på att den är från 1843, enligt brevet. Stavningen i inskriptionen är "klåcka", påpekar föreningen.

I sitt brev för Gamla Trelleborg fram ett förslag på vart klockan ska flyttas.

"Det är vår uppfattning att denna klockas rätta plats i fortsättningen är i Rådhusets sessionssal" skriver föreningen i sitt brev till kommunalrådet.

I Klörup finns det gamla häktet bevarat som låg intill tingshuset i byn. Häktet är byggnadsminne.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons