Annons

Gamla Trelleborg vill stoppa utbyggnad

Ett bråk har brutit ut. Det gäller den planerade utbyggnaden av det anrika värdshuset vid Gamla Torg. "Det skulle fördärva en av de få bevarade miljöerna i Trelleborg", säger Jan Mårtensson.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2006
En utbyggnad planeras. Det gillar inte styrelsen för föreningen Gamla Trelleborg.BILD: CLAES NYBERG
En utbyggnad planeras. Det gillar inte styrelsen för föreningen Gamla Trelleborg.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Det var i mitten av december som Gamla Torg och restaurang AB, ägare av Tobbes kök och pub, lämnade in en bygglovsansökan, där det bland annat finns planer på att anlägga en veranda i den västra delen av huset och dessutom göra uteserveringen permanent.

Verandan skulle enligt förslaget ge plats åt ungefär 40 sittande gäster.

Annons

Anrika värdshuset, som tidigare kallades för Två lejon, byggdes under 1800-talet, och ger plats för cirka 300 gäster.

Byggnadsnämnden har ännu inte fattat beslut om verandan ska få anläggas.

I en intervju med Trelleborgs Allehanda den 14 december förra året sade Kjell Nilsson (s), byggnadsnämndens ordförande: "Jag ser inga direkta hinder för det. Jag kan naturligtvis inte säga vare sig ja eller nej i dagsläget, men omöjligt tror jag inte att det är att ge bygglov".

Uttalandet som gjorts av Kjell Nilsson har fått en samlad styrelse för Föreningen Gamla Trelleborg att reagera.

– Det här kan vi inte acceptera. En förändring av stadsbilden vid Gamla Torg är otänkbar, säger Jan Mårtensson, som är föreningens ordförande.

I dagarna ska han sända iväg ett protestbrev, signerat föreningens styrelse, som beräknas landa på byggnadsnämndens bord under nästa vecka.

Även Eric Sandell, som bland annat skrivit boken Spelet om en stad, och som också är engagerad i Föreningen Gamla Trelleborg, tänker också försöka driva en opinion för att stoppa en eventuell utbyggnad av restaurangen. Han spar inte på krutet.

– Det är en skymf mot allt etiskt tänkande. Det är lika illa som om man skulle sätta in moderna fönster i det Hellmanska huset, suckar han.

Som ett led i ambitionen att bevara byggnaden i det skick som det är i dag ska föreningen Gamla Trelleborg konsultera expertis.

– Vi har redan nu förankrat detta hos experter av arkitektur och kulturhistoriskt kunniga, säger Jan Mårtensson.

Annons

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons