Gamla möbler får nytt liv

Annika Nilsson är van vid att vara yngst. När hon kom in på Carl Malmstens skola i Stockholm direkt efter studenten var hon yngst. Och när hon nu startat egen verkstad på Humlegränden är hon den i särklass yngsta möbeltapetseraren i stan.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2008
En kudde behöver stoppas upp och då står stans yngsta möbeltapetserare till tjänst. Pierre Ekenstierna går på Frans Suellsgymnasiet och praktiserar hos Annika Nilsson. Bild: Tomas Nyberg
En kudde behöver stoppas upp och då står stans yngsta möbeltapetserare till tjänst. Pierre Ekenstierna går på Frans Suellsgymnasiet och praktiserar hos Annika Nilsson. Bild: Tomas NybergFoto: 

Sin unga ålder ser Annika Nilsson som både en fördel och nackdel.

- Vissa undrar vad en 23-åring har att komma med och verkar undra var den "riktiga" möbeltapetseraren är. Men då är det å andra sidan extra roligt när de blir nöjda med resultatet, säger Annika Nilsson som tycker det är en fördel att ha utbildningen klar tidigt.

- Då har jag den i ryggen och kan hålla på med möbeltapetsering samtidigt som jag fortbildar mig, säger hon.

Annika Nilsson, som ursprungligen är från Grönby, intresserade sig tidigt för hantverk. - Jag kom tidigt underfund med att jag var bra på att arbeta med händerna. Jag tror inte jag hade klarat av att sitta på kontor hela dagarna. Det här jobbet är väldigt fritt och jag har möjlighet att skapa, säger Annika Nilsson som efter nian stack till Frans Suellsgymnasiet i Malmö och började studera på hantverkslinjen där hon kom i kontakt med möbeltapetsering.

Efter gymnasiet kom hon in på Carl Malmstens skola i Stockholm som en av fyra på möbeltapetserarutbildningen.

Utbildningen var rolig men krävande.

- Det är en otroligt bra skola med bra gemenskap, och man skapar många kontakter. Men det var tufft, jag var i skolan hela dagarna sju dagar i veckan, säger Annika Nilsson. Hon var klar med utbildningen i juni i fjor och har nu återvänt till Trelleborg och startat eget.

- Det är lättare att verka i Trelleborg. Trelleborgarna är öppna och snälla människor som hjälper varandra på ett annat sätt än i Stockholm. Där är det mycket mer vassa armbågar som gäller, säger Annika Nilsson.

Förutom att ha sin egen möbeltapetserarverkstad har Annika Nilsson kurser för Vuxenskolan i lokalen. Hon håller också föreläsningar på sin gamla gymnasieskola.

Framtiden inom yrket är ljus, tror Annika Nilsson, och det finns få utbildade möbeltapetserare. Intresset för gamla möbler är stort i Sverige, tycker hon. En anledning är tv-programmet Antikrundan.

- Svenskar är duktiga på att ta hand om sina möbler och de vet vad de har på sitt loft. Vet de inte så tar de reda på det, säger Annika Nilsson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.