Annons

Gamla företagare i Vellinge

Småföretagen i Vellinge kommun står inför ett generationsskifte. I dag är drygt 56 procent av egenföretagarna över 50 år, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Många av dem kommer att gå i pension de närmaste tio åren.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2004

- Från kommunens sida har vi gjort allt vi kan för att hjälpa småföretagarna. För att klara generationsskiftet och stimulera unga företagare jobbar vi bland annat med information i gymnasieskolorna, berättar Göran Holm, ordförande i Vellinges kommunstyrelse. Även i Trelleborg är många av företagarna, knappt 50 procent, över 50 år. - Det är viktigt att vi sprider kunskap till företagarna om hur de kan underlätta generationsskiften, säger Trelleborgs kommuns näringslivschef Per Johansson. Det finns för närvarande ingen konkret plan för hur detta ska organiseras, inga möten med företagarna är inplanerade och inte heller några informationsblad. Per Johansson tycker att problemen ser olika ut för de olika företagen och kan inte ge några exempel på hur kommunen ska hjälpa företagarna att klara av generationsskiftena. Den undersökning som Svenskt Näringsliv gjort är en del av deras kampanj för ett totalt avskaffande av gåvo- och arvsskatten. - Det skulle hjälpa företagarna som i dag ofta tvingas låna pengar för att kunna betala skatten, säger Ulrika Wik, biträdande regionschef på Svenskt Näringsliv. Situationen med en ökande ålder bland företagarna är inte unik för Skåne. I 89 av landets 290 kommuner är andelen företagare över 50 år mer än 50 procent. 140 000 företagare står inför ett generationsskifte inom de närmaste 10 åren, varav 20 000 i Skåne enligt Svenskt Näringslivs rapport. Andelen äldre företagare är generellt sett lägre i de större städerna, som Stockholm, Göteborg och Malmö. Invandrartäta kommuner har ofta en större andel yngre företagare, medan kranskommunerna tillhör toppskiktet av platser med många äldre företagare. Text: Charlotte Enochsson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons