Annons

Gamla ägare ger namn åt gator

Trelleborg • Publicerad 4 november 2005

Måås, Stigh, Sängh, Graf och Päng. Ingen vet längre vem personer var men de får ge namn åt kvarter och gator i det nya bostadsområdet Stavstens udde.

På en karta från 1700-talet finns namnen med, Högs åker, Pängs åker. Alla namnen dyker upp som ägare till marker före enskiftet i början av 1800-talet. Namnen finns med i den kulturgeografiska undersökning av området som gjordes.

Annons

Kommunstyrelsen hade namnförslagen uppe vid sammanträdet i torsdags och går vidare med en rekommendation till fullmäktige att anta namnförslagen.

Kvarteren får namnen, räknat från nordväst, Torns by, Måås by, Krooks by, Stighs by, Pängs by, Sänghs by, Högs by och Grafs by. Gatorna som försörjer byarna har kvarterets namn plus byaväg.

I och med att namnförslagen nu är klara så står det också klart att s-kvinnorna inte får gehör för sina önskemål om att gatorna i området skulle få namn efter bemärkta kvinnor. Bland annat fanns ett förslag att allén från kyrkan ner mot havet skulle döpas till Alva Myrdals allé.

Namnförslagen omfattar de byar som ska byggas först och som ligger längst i öster på Stavstens udde.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons