GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Galleristen från Gislöv utlämnad till Polen

Joanna Segelström från Gislövs strandmark, misstänkt i Timelesshärvan, har nu lämnats ut från Spanien till Polen.
Gislövs strandmark • Publicerad torsdag 15:39 • Uppdaterad torsdag 15:40
Joanna Segelström. Arkivbild från 2009.
Joanna Segelström. Arkivbild från 2009.Foto: Malin Palm

Det bekräftar den regionala åklagaren i Białystok, Paweł Sawoń, i ett uttalande.

Joanna Segelström befinner sig enligt åklagaren i ett häkte i Warszawa. Hon kommer snarast att ställas inför åklagaren och delges misstanke om bedrägeri, olaglig bankverksamhet och penningtvätt.

Det handlar enligt åklagaren om stora belopp: Nästan 400 miljoner polska zloty vad gäller bedrägerianklagelsen, och nästan 45 miljoner zloty vad gäller penningtvätten. Det motsvarar 900 miljoner respektive 100 miljoner omräknat i svenska kronor.

Det framgår inte av uttalandet om hennes son Mikael Segelström också har utlämnats eller inte.

Joanna och Mikael Segelström från Gislvös strandmark drev konstimperiet Timeless Gallery på en rad exklusiva adresser i världen, bland annat i Spanien.

Ett av deras upplägg var att sälja konst men samtidigt lova att köpa tillbaka den till ett högre pris. Konkursförvaltaren kallar det ett pyramidspel – ett ohållbart upplägg som hela tiden kräver nya investeringar för att täcka gamla skulder.

Efter att bubblan sprack kände sig mängder av kunder lurade. Drygt två miljarder saknas i konkursboet. Mycket av pengarna tros ha hamnat hos agenter som skött verksamheten runt om i världen – mot stora provisioner.

En svensk förundersökning om bedrägeri är nedlagd. Men Joanna och Mikael Segelström har varit på flykt sen våren 2018 – jagade av Interpol efter att polska myndigheter efterlyst dem.

Som TA tidigare rapporterat greps de nyligen i Spanien, flydde igen och sedan greps en andra gång i samma spanska region.

Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.