Annons

Galleristen bakom konsthärvan frias från bedrägerimisstankar - i Sverige

Trelleborgsgalleristen Joanna Segelström och hennes son Mikael Segelström är inte längre misstänkta för bedrägeri i Sverige i samband med den omfattande konsthärvan. Åklagaren har lagt ner utredningen.
Publicerad 24 april 2019
Joanna Segelström drev bland annat Galleri New Form i Gislövs strandmark som ingick i hennes och sonen Mikael Segelströms gallerikoncern Timeless som gick i konkurs 2018.
Joanna Segelström drev bland annat Galleri New Form i Gislövs strandmark som ingick i hennes och sonen Mikael Segelströms gallerikoncern Timeless som gick i konkurs 2018.Foto: Claes Nyberg

Våren 2018 begärdes gallerikoncernen Timeless Gallery Group i konkurs på grund av stora skatteskulder. I samma veva inleddes en polisutredning om bedrägeri mot koncernens ägare, trelleborgaren Joanna Segelström och hennes son Mikael Segelström. I koncernen ingick bland annat Galleri New Form i Gislövs strandmark som Joanna Segelström drivit sedan mitten av 00-talet.

Bedrägerimisstankarna mot mor och son Segelström handlade om att de ska ha fått kunder att investera i exklusiva konstverk med löfte om garanterad avkastning – som uteblev.

Annons

Upplägget har fått närmare 2 000 köpare från runt om i världen att kräva Joanna och Mikael Segelström på drygt två miljarder kronor. Ett stort antal polisanmälningar har gjorts.

Men nu läggs den svenska brottsutredningen rörande bedrägeri ner. Det rapporterar Sydsvenskan.

Åklagare Peter Ståhl säger till tidningen att det inte går att bevisa att galleristerna medvetet har bedragit sina kunder.

– Det är tveklöst så att det är avtalsbrott. Men att visa att hon (Joanna Segelström) hade ett uppsåt, när avtalet ingicks, att aldrig uppfylla det. Det menar jag att jag inte kan, säger han.

Men även om den svenska bedrägeriutredningen nu har avslutats är Johanna Segelström fortsatt efterlyst i hela världen. Det är i Polen, där Joanna Segelström är misstänkt för penningtvätt och otillåten bankverksamhet, som åklagaren via Interpol har gått ut med en uppmaning att lokalisera och tillfälligt omhänderta Joanna Segelström, enligt Sydsvenskan.

Såväl Joanna som Mikael Segelström ska dessutom fortfarande vara häktade i sin frånvaro av Ystads tingsrätt. Det rör ett försök att få dem till domstolen för att där under ed godkänna konkursförvaltarens bouppteckning.

Joanna och Mikael Segelström har varit försvunna sedan sommaren 2018.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons