Gågatan får ny beläggning

Den här veckan påbörjas bytet av markbeläggning på Algatan mellan C B Friisgatan och Kontinentgatan. Samtidigt får den norra delen av gågatan ett ledstråk för funktionshindrade.
Trelleborg • Publicerad 17 januari 2007
De gående längs Algatan är hänvisade till ett smalt stråk på södra sidan. Resterande delen av gågatan framför Åhlens är sedan början av veckan förvandlad till en grop av sand som de närmaste veckorna ska ge plats för ny markbeläggning. @08 Bildbyline:bilder: Claes Nyberg
De gående längs Algatan är hänvisade till ett smalt stråk på södra sidan. Resterande delen av gågatan framför Åhlens är sedan början av veckan förvandlad till en grop av sand som de närmaste veckorna ska ge plats för ny markbeläggning. @08 Bildbyline:bilder: Claes NybergFoto: 
Stora grävmaskiner och tunga fordon har intagit gågatan. När jubileumsfestligheterna tar fart senare i vår ska markarbetet längs Algatan vara färdigt.
Stora grävmaskiner och tunga fordon har intagit gågatan. När jubileumsfestligheterna tar fart senare i vår ska markarbetet längs Algatan vara färdigt.Foto:  

Det var förra våren som tekniska nämnden fattade beslutet att göra gemensam sak i att lägga ned fjärrvärmeledningar längs Algatan och samtidigt göra markbeläggningen på gågatan mer lättframkomlig. Dessutom skulle bägge sidorna av gatan få ledstråk som ska öka säkerheten och framkomligheten för personer med funktionshinder.

– Det har förekommit en del klagomål från personer med rullstolar och rullatorer som haft problem att ta sig fram på den ojämna stenbeläggningen, säger Bengt Lander, projekteringschef på kommunen.

Redan förra våren genomfördes en första etapp av förbättringarna längs Algatan. Den södra sidan fick ledstråk för funktionshindrade.

I höstas genomfördes nedgrävningen av fjärrvärmenätet i gatan.

Arbetet med att gräva upp den befintliga stenbeläggningen påbörjades i måndags. Det ska vara färdigt senast i början av april när jubileumsfirandet drar igång och restauranger och andra serveringsställen öppnar sina uteserveringar. Fram till dess kommer den cirka 200 meter långa sträckan av gågatan att få en slät och jämn och slät yta i etapper om mellan 30 till 50 meter.

Under tiden hänvisas de gående till en passage till södra sidan förbi det pågående grävarbetet.

– Jag hoppas att de som berörs har överseende med besväret under den begränsade tiden som arbetet pågår, säger Bengt Lander.

Förutom att gatan blir handikappanpassad med ledstråk på bägge sidor och mittpartiet byter skepnad från gatsten till släta betongplattor kommer utseendet på gågatan inte att förändras. Planteringar och offentlig möblering kommer att vara kvar som tidigare.

Den totala investeringskostnaden för markarbetet längs och kring Algatan beräknas till omkring två miljoner kronor.

Pernilla Roshäll Berthelot

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.