Annons

Fyraffär i hamn

Kassunfyren i infartsleden till Trelleborgs hamn blir kvar. Hamnen har köpt den k-märkta fyren för det facila priset av en krona.
Trelleborg • Publicerad 21 november 2013
Den k-märkta fyren övergår nu i hamnens ägo.
Den k-märkta fyren övergår nu i hamnens ägo.Foto: Foto: Claes Nyberg

Sjöfartsverket, som ansvarar för fyrhållningen, aviserade för en tid sedan att man ville bli av med den gamla fyren, byggd 1930. Nu är ett avtal klart om att Trelleborgs hamn tar över både ägande och ansvar.

- Det är ju en välkänd fyr i Trelleborg och dessutom k-märkt. Den får inte förstöras eller flyttas, så den kommer alltid att stå där, förklarar Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn.

Annons

Fyren ersatte fyrskeppet Trelleborgsredd, som legat vid ett sexmeters grund mellan åren 1901 och 1930. Genom att sänka en betongkista på havsbotten, ett par hundra meter ut, fick man en bas för Sveriges första bottenfasta fyr.

Fyren står precis i kanten av den säkra inseglingsrännan, men har mist sin funktion eftersom man numera märker farleder på andra sätt. Och rederiernas kaptener har länge klagat på att fyren bländar dem och stör mörkerseendet.

- Vi ska så klart ha belysning på fyren, så att man kan se den. Men den riktas neråt fasaden. Det är skillnad från att ha starka lampor, säger Tommy Halén.

- Det blir förstås underhållskostnader, fortsätter han. Vi hade nog inte köpt fyren för dyra pengar, för den kan inte användas till något speciellt. Den ska stå där och det är bara att acceptera. Men det är en utmärkt fyr, med bara lite ledbelysning.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons