Annons

Fyra strömavbrott fara för patienterna

I tio minuter den 20 oktober var det strömlöst på operationsavdelningen på Trelleborgs lasarett. Elavbrottet berodde på ett planerat arbete med en ny reservkraftsanläggning.
Trelleborg • Publicerad 4 november 2010

Lasarettsledningen är kritisk:

– Vi hade tur att det skedde i ett byte mellan två operationer, säger Ingemar Sernbo, chefsläkare vid Trelleborgs lasarett.

Annons

Sedan i juni har Trelleborgs lasarett drabbats av fyra strömavbrott, det längsta upp mot en timme långt. Samtliga har berott på planerade arbeten med en ny reservkraftsanläggning. Ingen patient har kommit till skada, men det senaste avbrottet på en operationsavdelning fick ändå lasarettsledningen att agera.

– Vi har inte haft någon allvarlig händelse, men vi vill utreda hur vi undviker att det här upprepar sig, säger Ingemar Sernbo som motivering till att lasarettet anmält händelserna till Socialstyrelsen.

Vad hade kunnat inträffa?

– Om vi tar operationsavdelningen, att en patient blir sövd och att man gör operationsdelar som man behöver ström till, borra till exempel. Om strömmen går kan man inte fullfölja operationen.

Vad hade kunnat hända då?

– Vi kan bara spekulera i vad som kunnat hända.

Dödsfall?

– Inte dödsfall kanske, men fara för patienternas välbefinnande.

Arbetet med att förstärka reservkraften på lasarettet har pågått under sommaren och hösten och ska vara klart vid årsskiftet.

Ingemar Sernbo beskriver anmälan till Socialstyrelsen enligt lex Maria som en kraftfull åtgärd och en markering mot Regionservice, som bland annat ansvarar för Region Skånes fastigheter.

– Patienterna ska inte komma till Trelleborgs lasarett och bli lidande på grund av ett planerat strömavbrott.

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons