Annons

Fyra nya färjelägen i ansökan

Trelleborgs hamn planerar nu att söka tillstånd för fyra nya färjelägen på en gång.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2007
Så här är det tänkt att Trelleborgs hamn ska se ut efter ombyggnaden. Skiss:Trelleborgs hamn
Så här är det tänkt att Trelleborgs hamn ska se ut efter ombyggnaden. Skiss:Trelleborgs hamnFoto: 

Trelleborgs hamn går nu ut med nytt samrådsmöte som handlar om Vision 2010, med nya färjelägen längre österut i hamnen. Bakgrunden till att det behövs nytt samråd är att hamnen nu ansöker om fyra nya färjelägen på en gång. Vid tidigare samråd har det bara handlat om två nya färjelägen.

De andra två nya färjelägena har då planerats vara med i en ny ansökan vid ett senare tillfälle, men efter samrådsmötena med länsstyrelsen beslutar hamnen nu att söka tillstånd för alla fyra färjelägena på en gång.

Annons

De nya färjelägena ska göra det möjligt att flytta ut färjetrafiken längre ut från staden. I Vision 2010 ingår också planer på att göra hamnen klar för en ny infart österifrån.

En av de stora fördelarna med att flytta färjetrafiken från centrum är att föroreningarna i luften i Trelleborg från färjorna skulle minska. Den första stora förändringen som hamnen planerar är två nya jättevågbrytare, den östra cirka 2000 meter lång och den västra cirka 1 000 meter. De nya vågbrytarna innesluter en yta på ungefär 100 hektar.

Innanför den östra vågbrytaren planeras för fyra nya färjelägen. De två första byggs ut i en etapp och de två andra i ett senare skede.

Hamnen räknar med en fortsatt ökning av mängden gods från drygt 11 miljoner ton 2006 till cirka 17 miljoner ton 2015. Eftersom hamnen bara har tillstånd att hantera 15 miljoner gods innebär det att i ansökan för Vision 2010 ingår en begäran om att få öka mängden gods.

I Vision 2010 ingår även andra delar, som dock inte ingår i ansökan. Det handlar om behovet av en ny ringled kring Trelleborg och byggandet av bostäder direkt norr om hamnområdet, när färjorna flyttats ut. Mittelbron skulle då också frigöras för andra ändamål.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons