Annons

Fyra av tio unga köper olaglig utländsk sprit

Fyra av tio av de tillfrågade trelleborgsungdomarna har köpt alkohol från utlandet det senaste året. Det visar en färsk temoundersökning.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2006

Den av regeringen tillsatta Alkoholkommittén går nu ut tillsammans med flera av landets kommuner för att varna föräldrar. Av de drygt 100 tillfrågade ungdomarna mellan 16 och 19 år i Trelleborg har ungefär 45 procent av dessa under det senaste året köpt alkohol som förts in illegalt från utlandet, troligen från Tyskland och Danmark.

Trelleborg ligger risigt till, åtminstone om man får tro statistiken. Ungdomarna i Trelleborg hamnar på tredje plats av 25 när det gäller antalet ungdomar som köpt olaglig sprit och hur lättillgänglig den är.

Annons

– Undersökningen är tillförlitlig. Den känns representativ och pekar på samma tendens som den drogvaneunderökning som gjordes förra året. Den visar att flera ungdomar dricker illegal alkohol och att den är tillgänglig, konstaterar

Karin Jeppsson, alkohol- och drogförebyggande samordnare i Trelleborgs kommun.

På frågan vilka åtgärder Karin Jeppsson tänkter vidta med anledning av undersökningen svarar hon:

– Vi försöker göra föräldrarna uppmärksamma på detta. All forskning och erfarenhet visar att föräldrarna är nyckelpersoner och bäst kan bli medvetna om problemen och hålla ögonen på barnen. Primärt riktar vi oss till vuxna i våra kampanjer, säger Karin Jeppsson.

Emma Hult går på Söderslättsgymnasiet och är med i skolans elevråd. Hon tror att den undersökning som Temo gjort överensstämmer med verkligheten:

– Tråkigt nog är det nog så. Det är synd att det finns dem som tror att man måste dricka för att ha roligt. I en stad som Trelleborg verkar det vara just på det sättet som undersökningen visar, säger Emma Hult.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons