Annons

Fynd från kök, kallskänk och vestibul

På jobbet är Ejnar Söder hotellchef och en del av fritiden ägnar han åt att sälja loppisprylar i en ladugård i Västra Torp. "Jag njuter av det här", berättar han.
Trelleborg • Publicerad 24 juli 2007
Från hotellet i Hedemora
Från hotellet i HedemoraFoto: 
"Det här gör jag för att ha roligt", berättar Ejnar Söder, som skänker alla intäkter till Läkare utan gränser.BILD: TOMAS NYBERG
"Det här gör jag för att ha roligt", berättar Ejnar Söder, som skänker alla intäkter till Läkare utan gränser.BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Flera av föremålen är ett stycke hotellhistoria. På borden i den gamla ladugården trängs silverskedar med gamla telefoner, radioapparater, stolar och lampor.

En stor av del som liggerframme i Karnas ko-stall har varit inventarier på hotell runtom i Sverige. Det är alltifrån lampor i bästa nattklubbsstuk till en hotell-telefon från början av 1900-talet, som en gång i tiden hängde på Stadshotellet i Hedemora.

Annons

Böcker, kläder och gamla affischer finns det rikligt av i det långsmala utrymmet som renoverades förra året. Bakom denna minst sagt udda loppmarknad står Ejnar Söder, som verkat inom svensk hotell- och restaurangliv under 55 år. Framför allt är han känd som hotellkung och ägare av två designhotell inne i centrala Stockholm samt ett på Lidingö. För tre år sedan gav han ut sin biografi med titeln Från Smörgåsnisse till hotell-direktör.

Lycka för Ejnar Söder är inte enbart att hålla sin hand över sina hotell. Han mår utomordentligt bra när han får stå i Karnas ko-stall i Västra torp, i sommarskjorta och med hammare i ena handen.

– Loppisen gör jag för att ha roligt, inte för att tjäna pengar. Föremålen kommer från olika hotell som jag tidigare har ägt eller fortfarande har kvar, förklarar han.

Allt som säljs på denna marknad av hotellprylar går oavkortat till hjälporganisationen Läkare utan gränser. Förberedelserna inför den veckolånga loppisen, som pågår fram till fredag, har varit många.

Tre fullastade lastbilar har transporterats från Stockholm till ladugården. Försäljningen sker under eftermiddagarna klockan 13– 17. Karnas loppis kallas stället.

– Karna var kvinnan som drev lanbruk här under sekelskiftet 1800-1900. Hon dog under 1920-talet, berättar Ejnar Söder, som tillbringar några sommarveckor i Västra Torp. Långtifrån ensam är han under sin Skånesejour. Familjen följer med. Förutom hustrun Inga-Britt är det 14 barn och barnbarn som bor i den rymliga Söderslättsgården. Släthåriga dvärgtaxen Hugo hänger med och viftar glatt på svansen när kunderna stiger över tröskeln till loppmarknaden.

– Det är avkopplande att stå och sälja under dessa sommardagar. Om det blir någon fortsättning. Ja, det får vi se.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons