Annons

Fynd förbryllar arkeologer

Mynt, keramikskärvor, knappar och en stjärnsporre. Det är tätt mellan fynden när arkeologerna gräver ut Skegries gamla bytomt strax intill E 6 en bit norr om kyrkan.
Trelleborg • Publicerad 14 september 2007
Katalin Schmidt Sabo visar den medeltida ugn som arkeologerna hittat under utgrävningarna av Skegrie gamla bytomt. Utgrävningarna visar att det på platsen legat gårdar som använts under flera generationer. Bild: Claes Nyberg
Katalin Schmidt Sabo visar den medeltida ugn som arkeologerna hittat under utgrävningarna av Skegrie gamla bytomt. Utgrävningarna visar att det på platsen legat gårdar som använts under flera generationer. Bild: Claes NybergFoto: 

Att det legat gårdar på platsen så sent som på 1700-talet har varit känt sedan länge. Gamla kartor visar en lång rad med gårdar längs en väg som går parallellt med dagens E 6. Men att det skulle finnas så många gamla föremål i marken och att spåren efter de gamla längorna skulle var så tydliga hade arkeologerna inte vågat hoppas på.

Sedan fyra veckor tillbaka har Riksantikvarieämbetets arkeologer grävt, schaktat och sökt med metalldetektor för att ta reda på hur de gamla gårdarna legat. Och för en tid sedan stötte man på lämningarna från en gammal kupolugn.

Annons

– Detta är fundamentet eller värmelagret. Det var täckt med brända lager av lera, berättar Katalin Schmidt Sabo som leder utgrävningen.

Framför henne ligger tätt packade stenar i en cirkel. Vad ugnen använts till har arkeologerna ännu inte lyckats lista ut.

– Det är fortfarande ett mysterium, fortsätter hon.

Ugnsfundamentet är ovanligt intakt. Liknande har man bara hittat på ett par platser tidigare.

– Jag tror att ändamålet varit speciellt. Antingen har det varit ett storhushåll eller så är den varit för hela byn, säger Katalin som gissar att ugnen kan härröra från hög- eller senmedeltid alltså någon gång mellan år 1250 och år 1550.

En av arkeologerna har specialiserat sig på att leta efter föremål med en metalldetektor och det visade sig vara gynnsamt. Förutom en del mynt, knappar och andra småsaker har en hel stjärnsporre från omkring 1300-1400-talet dykt upp.

Ett annat oväntat fynd var lämningarna efter en bronsåldersboplats en liten bit väster om den gård man gräver ut.

– Där hittade vi en grop med massor av keramik, säger Katalin Schmidt Sabo lyriskt.

Utgrävningarna visas för allmänheten nu på måndag 17 september klockan 17 samt den 27 september klockan 17.

Jenny Isaksson

Annons

0410-545 27

jenny. isaksson

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons