Annons

Fy katten, vad högt!

Mjau! Ett förtvivlat jamande hördes från en lind i Västra Tommarp. Bondkatten Puffilina klättrade högst upp i ett 17 meter högt träd i lördags och vågade inte gå ned. Först i går kom katten ned på marken igen med hjälp av räddningstjänsten.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2008
Bild: Tomas Nyberg
Bild: Tomas NybergFoto: 

Det är inte alla historier om katter som klättrat upp i träd som får ett lyckligt slut.

Men det fick kattdramat som utspelade sig i Västra Tommarp i går eftermiddag.

Annons

I över två dygn satt den åtta månader gamla katten uppe i trädet. Utmattad av näringsbrist.

Nere på marken stod matte Maria Tell, hennes syster Christina Larsson och flera grannar, rädda att katten skulle ramla ned.

Beredda, med nerverna på helspänn, stod de med ett vitt täcke för att fånga upp Puffilina om hon skulle falla.

När räddningstjänstens förlängda arm, stegbilen, hissades upp blev Puffilina ängslig och klättrade ännu högre upp. Inte nog med det: katten gick längre ut på en spröd gren och jamade ångestfullt.

Slutligen lyckades brandförmannen Christer Malmgren, som har bra handlag med djur, få fatt på katten.

Han lockade Puffilina till sig, tog tag i nackskinnet och fick ned henne i en väska.

Men katten tryckte sig med full kraft ur väskan och föll fritt till marken. 17 meter. Utan att skadas.

Matte Maria Tell hade tårar i ögonen och var nära gråten när hon slöt lilla Puffilina i sin famn och svepte in det lilla livet i ett mjukt täcke.

Men räddningen föregicks av många timmars oro och förtvivlan från mattes sida. Även Maria Tells syster Christina Larsson har varit engagerad i Puffilinas hisnande klätterutflykt.

- I lördags morse släppte vi ut Puffilina på egen hand för andra gången. Då smet hon upp i det höga trädet. Hon gick genast upp i linden, berättar Maria Tell.

Annons

Det var med viss tvekan som räddningsjänsten ryckte ut för att hjälpa den skräckslagna missen.

- Normalt sett räddar vi inte katter i träd. Men vi gjorde ett undantag den här gången, eftersom det just det här arbetspasset var en extra brandman i vår styrka. Men man får inte glömma att vi hela tiden måste vara beredda att rädda liv om det sker en eldsvåda. Därför gör vi nästan aldrig den här sortens uppdrag, förklarar Thomas Kjellberg, jourhavande brandmästare.

Matte Maria Tell kommer inte att låta Puffilina gå ut på ett tag:

- Nu får katten stanna inomhus, säger hon.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons