Annons

Martin Falkenby: Fy bubblan – filtret som spär på våra fördomar

Trelleborg är en bra plats som kan bli bättre. Det blir den om vi tar del av andra människors perspektiv.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 14 oktober 2023
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När jag googlar ”filterbubbla” kommer en artikel från Språktidningen upp på tionde plats. Jag klickar på länken ”Veckans nyord: filterbubbla” och landar i artikeln från 2016 som inleds: ”När nätjättar skräddarsyr vad individen får uppleva på nätet skapas filterbubblor. Algoritmerna är till för att välja ut innehåll som är intressant för en individ. I praktiken innebär det att få åsikter som står i strid med egna uppfattningar får någon chans. Nätjättarna förmedlar i allt större utsträckning individanpassat innehåll. Sökmotorer minns vilka sökträffar som tidigare varit mest intressanta. Sociala medier lyfter fram inlägg från avsändare som tidigare fått uppmärksamhet. Och så vidare.”

Vad gör det med oss om vi sällan eller aldrig möts av en världsbild eller ens en åsikt som inte överensstämmer med vår egen? Förmodligen får vi allt mindre förståelse för hur andra tänker och agerar om vi enbart följer en nyhetskälla, en politiker, en influencer eller en expert. Om vi inte utforskar vår nyfikenhet ökar inskränktheten och därmed våra fördomar. Vi människor är rädda för det okända och med okunskap följer otrygghet.

”Trots att varannan svensk alltså oroar sig för filterbubblor är det bara var fjärde som uppger att de har en oro över att själva hamna i en filterbubbla. Det finns alltså en betydligt större rädsla för att andra ska befinna sig i en bubbla.”
Annons

Nu ska jag inte sitta på höga hästar och tro att jag inte lever i en filterbubbla. Men det är viktigt att ha medvetenhet kring fenomenet och hur vi påverkas om vi enbart matas med ett och samma perspektiv.

I veckan kom Internetstiftelsen med en 339-sidig lunta ”Svenskarna och internet 2023”. Ett avsnitt behandlar just filterbubblor.

Varannan svensk (52 procent) oroar sig för att antingen de själva eller andra ska hamna i filterbubblor.

Men bland dem som är under 40 år är det nästan 70 procent som bär den oron. Anledningen hänger samman med att de yngre har en större förståelse för hur nätplattformar fungerar.

Trots att varannan svensk oroar sig för filterbubblor är det bara var fjärde som uppger att de har en oro över att själva hamna i en filterbubbla. Det finns alltså en betydligt större rädsla för att andra ska befinna sig i en bubbla.

”Genom tidningen sker dialog, människor möts och delar med sig av sina erfarenheter, tankar och perspektiv. Men för att ge ökad förståelse mellan människor hjälper det om även vår bubbla utvidgas.”

Trelleborgs Allehanda grundades 1876 och därmed finns vi i många trelleborgares dna. För er som läser dessa rader är TA lika självklar som fälten, havet och himlen. Ni tipsar om nyheter, skickar insändare och ringer när ni har en anhörig som inte får adekvat hjälp av samhället.

Men så är det inte för alla. Det är många som inte har någon relation till lokaltidningen alls, framför allt unga människor och de med utländsk härkomst.

Vissa grupper får sällan komma till tals och deras bild av verkligheten kommer aldrig med i debatten. Vad händer när deras perspektiv inte får utrymme? Ja inte blir Söderslätt en bättre plats att leva och verka på om vi inte förstår hur andra tänker och agerar – eller ens att det finns de som tänker och agerar annorlunda.

I torsdags var jag med i ett möte som samlade företrädare från olika samhällsbärande funktioner: skolan, olika trossamfund, polisen, socialtjänst och politiken, för att nämna några. Vi är överens om att Trelleborg är en bra plats som kan bli bättre. Det blir den om människor blir tryggare, får mer kunskap om andra och tar del av deras världsbild.

Att lokalsamhället ska bli en bättre plats är också en huvudfråga för den här tidningen. Genom tidningen sker dialog, människor möts och delar med sig av sina erfarenheter, tankar och perspektiv. Men för att ge ökad förståelse mellan människor hjälper det om även vår bubbla utvidgas.

Annons
Annons
Annons
Annons