Annons

Fusket med farligt avfall riskerar öka

Trelleborgs kommun förlorar monopolet på hantering av avfall från och med 1 juli nästa år. Kommunens renhållningschef Sven Tilly oroas över den förlorade insynen och kontrollen av hanteringen och tror att det kan leda till ett ökat fuskande.
Trelleborg • Publicerad 12 november 2006

– Det kan det tyvärr. Men det kan man bara spekulera i. De större industrierna sköter det exemplariskt men det förekommer fusk bland de mindre redan i dag, säger Sven Tilly.

Det fusk som förekommer kring farligt avfall i dag tror han beror på att det kan medföra höga kostnader för ett mindre företag att låta sitt avfall tillvaratas. Konsekvensen blir att avfallet dumpas i stället för att komma till rätta.

Annons

Beslutet om avreglering av hanteringen av farligt avfall fattades av regeringen i torsdags. Trelleborg finns bland de 80-talet kommuner i landet som valt att praktisera monopolet men från och med den 1 juli 2007 är det fritt fram för privata aktörer att ge sig in på marknaden. Kommunen har i nuläget ett avtal med Sysav AB, där Trelleborgs kommun är delägare, när det gäller all transport av farligt avfall. Genom Sysavs försorg transporteras avfallet till Malmö där det tas om hand.

Beslutet var inte helt oväntat eftersom frågan har varit aktuell för beslut redan i den förra regeringen.

– Vi har förberett det i vår renhållningsordning, säger Sven Tilly.

Beslutet påverkar inte hanteringen av hushållsavfall.

Med farligt avfall avses till exempel oljehaltiga massor, impregnerat virke, metallhaltigt avfall och lösningsmedel.

Även Svenska renhållningsverksföreningen, RVF, ser problem med förlusten av kontrollen och uppföljning kring flödena av farligt avfall, även ur miljösynpunkt.

– När nu detta tas bort är det viktigt ur miljösynpunkt att det kommer till stånd ett nationellt kontrollsystem genom Naturvårdsverket. I annat fall kan den nu föreslagna avregleringen leda till sämre miljö och det kan inte ha varit tanken, säger RVF:s vd Weine Wiqvist i ett pressmeddelande.

Paul Torstensson

0410-54500

paul.torstensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons