Annons

Funkisfestivalen landar i Trelleborg

Alla är vinnare och alla kan bli en stjärna; det är mottot för Funkisfestivalen som på tisdagen kommer till Trelleborg och Valengallerian.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2018
Från årets Funkisfestivalfinal på Cirkus i Stockholm. Vinnaren Freja Holmberg från Haninge är tvåa från höger.Foto: Catharina Biesèrt

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Tävlingen började i liten skala 2011 och har sedan dess vuxit rejält.

Vid årets final på Cirkus i Stockholm deltog 17 artister från 15 kommuner. Alla hade då kvalat in från kommunala deltävlingar, genom att framföra en låt som de antingen skrivit själva, eller lånat från någon välkänd artists karriär.

Annons

Trelleborg är inte med i samarbetet, men arrangerande föreningen Funkisglädje hoppas att man vill bli det. I så fall skulle kommunen behöva arrangera en lokal deltävling senast i februari.

Det som visas på Valengallerian klockan 17 på tisdagen är alltså inte själva tävlingen, utan ett smakprov. Och det är lokala, föranmälda Trelleborgsförmågor som framträder.

– De får stå på scenen och sjunga och vara stjärnor för en stund. För att visa att alla kan, med rätt stöd och hjälp utifrån sin förmåga, berättar Ann Epstein från föreningen Funkisglädje.

– Festivalen är viktig, för att visa att alla har rätt till kulturscenen och att delta i kulturlivet. Så är det inte på riktigt i dag.

Hon betonar att Funkisfestivalen inte är ett vård- och omsorgsprojekt. Utan kultur, helt enkelt. Tävlingsmomentet är inte huvudsaken, men till sist måste ju en vinnare utses.

– Men det är inte säkert att den mest skönsjungande vinner. Det kan vara den som har skönast utstrålning, häftigast moves eller bäst scennärvaro, säger Ann Epstein. Det är mycket glädje kring arrangemanget, och många hittar nya kompisar. Alla är vinnare, känner vi.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons