Annons

Fullt tryck på församlingshemmet

Det var fullt tryck i tröjtillverkningen på församlingshemmet under tisdagskvällen, då kyrkoherden själv visade kyrkans juniorer hur textiltryck ska gå till.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2004

BILD: CLAES NYBERG Juniorerna känner honom som "han som pratar om Jesus". Några gånger per termin tittar kyrkoherde Gustaf Centervall ner till ungdomsverksamheten i kryptan under församlingshemmet, och tröjtryckarkvällen missar han inte. - Tröjtryck är det roligaste som finns! utbrister Gustaf Centervall lite överraskande och delar ut penslar. Vid sidan av sin hobby att inreda dockskåp har Gustaf Centervall målat färgglada plagg i över 20 år, visar det sig. - Jag brukar skriva mitt namn och måla lite solstrålar runt, såna konventionella saker! ler Centervall lite förläget. Flaskor med silkscreenfärger dukas fram, alla får var sin vit t-tröja och ett mellanlägg av papp så att färgerna inte blöder igenom. Stämplar finns för den som inte vill måla sina motiv själv. - Det finns 100 sätt att göra fel på, men bara ett eller två sätt att göra rätt, manar Centervall och varnar för att få färger på kläderna eller att bränna sig på strykjärnet som ska fixera motiven. Entusiasmen är stor bland de 20-talet ungdomarna. Killarna målar egna fotbollströjor, tjejerna har en viss förkärlek för att skriva sina namn och måla hjärtan. Svordomar är bannlysta, och en rebellisk gosse som vill måla djävulstecken får inget riktigt helhjärtat stöd. - Den här ska jag ha när jag tränar och tävlar i BK Starke, säger Adelina Konxheli och visar stolt tröjan med texten "Adde hjärta brottning". Viktor Malmgren målar en fotbollströja med siffran tio. - Det är mitt nummer i TFF:s pojklag P 92, upplyser han. Det är samma nummer som Maradona hade också, men han får inte spela längre för han dopade sig. Församlingsassistent Ronny Hansson berättar att man satsar på lugnare hobbyverksamheter. - Sådant som man själv gjorde som liten men som knappt görs längre, förklarar Ronny. Vi har målat gipsfigurer, och slipat stenar i en mangel och sedan gjort halsband av dem. På sportlovet, då församlingshemmet har öppet måndag till fredag klockan 16 till 20, kan barn i åldrarna 10 till 13 spela pingis och biljard och göra gipsavgjutningar.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons