Fullt tryck i snösvängen

Det myckna snöandet ger upphov till både glädje och förtret. Många hytter med näven efter plogbilarna som just vallat in deras nyskottade utfart.
Trelleborg • Publicerad 2 mars 2005
Om man tycker snön är tråkig eller härlig har förstås en del med ålder att göra.
Om man tycker snön är tråkig eller härlig har förstås en del med ålder att göra.Foto: 
Kommunal tekniks Mats Södergren var en av ett dussin handskottare som fixade gång- och cykelvägar.
Kommunal tekniks Mats Södergren var en av ett dussin handskottare som fixade gång- och cykelvägar.Foto: 
Dfrån klockan fyra på morgonen började Stig Persson röja smågator och cykelvägar i centrum.
Dfrån klockan fyra på morgonen började Stig Persson röja smågator och cykelvägar i centrum.Foto: 
"Det hjälper ju om man har maskin, men snöröjning är inget jag gillar precis!" sa Hans Andersson när han röjde med snöslungan utanför sin fastighet i hörnet valldammsgatan-Vikingagatan.
"Det hjälper ju om man har maskin, men snöröjning är inget jag gillar precis!" sa Hans Andersson när han röjde med snöslungan utanför sin fastighet i hörnet valldammsgatan-Vikingagatan.Foto: 

Kommunal teknik plogade för fullt i centrum i går, och vart man vände sig såg man blinkande fordon eller gulgrönt lysande jackor. Men det har fallit mycket snö, och trots full styrka – två plogbilar, fyra traktorer, två hjullastare och ett dussin handskottare och servicefordon - så var många gångvägar vare sig skottade eller halkbekämpade i går vid lunchtid.

– Vi blev klara rätt bra med det som föll på tisdagen. Men det var bara att börja om i morse, berättade Mats Södergren från kommunal teknik, som skottade och sandade vid lasarettsrondellen.

– Men det är ingen fara, jag gillar när det är lite grovjobb! Alla blir dock inte glada när kommunens plogbilar kommer farande. Villaägare som just har skottat utfarten mot vägen fri kan då få vägen ut täckt av en färsk snövall.

På Liljeborgsgatan möter vi Arthur Wingren, i färd med att skotta trottoar och garageutfart. Men den stora vallen mot gatan, som plogbilarna lämnat efter sig, ger han sig inte på:

– Jag har inte bilen i garaget, den står på gatan, förklarar han. Nej, hade man haft den högen att skotta igenom så hade det varit tungt. Värre är det för Arthurs granne, som behöver sin utfart och hann skotta den ren innan plogen kom.

– Nu får han börja om igen, konstaterar Arthur Wingren. Det är för dåligt. Visst hade de kunnat lyfta plogen när de passerar en utfart. Men de giter inte!

Kommunens schaktchef Bengt Andersson håller inte med:

– Det är synd om maskinisterna, som får ta emot mycket ovett av folk som står och hytter med näven, berättar han.

– Folk har inte förståelse för att man måste köra enligt ett visst system, och någonstans måste de ju göra av snön. Vi hinner inte köra överallt heller, direkt på morgonen som många vill.

Att lyfta plogen vid privata utfarter är ingen bra lösning, anser Bengt Andersson:

– Framför plogen har man en vall som rullar med hela tiden, förklarar han. Och lyfter man bladet så blir det en vall mitt på gatan och den kan ingen bil köra igenom.

– Var och en har bara förståelse för sin egen lilla bit, anser Bengt Andersson. Vi måste tänka på att alla invånare ska ta sig fram. Att ta sig fram i pulkabackarna var dock inget problem på onsdagen, och åtminstone ute på landsbygden fanns det gott om barn och ungdomar som blivit skollediga på grund av att skolbussarna ställts in för andra dagen i rad.

Väderutsikterna för torsdagen talade om bortdragande snöfall och mojnande vindar. Men fortsätter det blåsa betyder det problem för vägnätet, om alla upplogade snövallar börjar röra på sig.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.