Annons

Fullt hus på hundklubben

Hundintresset i kommunen verkar öka för varje år. Brukshundsklubbens kurser drar allt fler besökare och medlemsantalet stiger. Det kan Karl Jönsson, som sitter i Brukshundklubben styrelse, intyga.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2004
Titti Karlssons dobbermanvalpar, Ixon och Kessy, tycker det är spännande att vara på brukshundsklubben. Här får de träning i att umgås med andra hundar och människor.
Titti Karlssons dobbermanvalpar, Ixon och Kessy, tycker det är spännande att vara på brukshundsklubben. Här får de träning i att umgås med andra hundar och människor.Foto: 

– O ja, vi har märkt en stor ökning de senaste åren. Det är helt fullt på alla våra kurser, och många står på kö, säger han.

Två valpkurser har precis kört i gång den här veckan. Och fler lär det bli under hösten. Kölistan är lång till både valp- och fortsättningskurserna bland de i dag nästan 350 medlemmarna.

Annons

– Många ställer sig i kö redan innan de hunnit skaffa sin hund. Varje instruktör kan ta hand om max ett tiotal hundar åt gången, så det är tyvärr långt ifrån alla som får plats direkt, säger Karl Jönsson .

Enligt honom lockar klubben till sig en hel del medlemmar även utanför kommunen.

– Det kommer många från Skanör, Vellinge och Svedala, berättar han.

Valpkursen är öppen för hundar som är upp till fem månader. Här handlar det mer om social träning än om ren lydnad.

– Det gäller att arbeta upp en god kontakt med sin hund och att lära den det sociala samspelet. Viktigt är också att valpen vänjer sig vid att träffa andra hundar.

Efter valpkursen kan man gå över till allmänlydnadskurs. På denna fortsättningskurs är det allra störst efterfrågan just nu.

– Vi sätter i gång tre allmänlydnadskurser nu, men hade vi haft fler instruktörer kunde vi haft betydligt fler grupper, säger Karl Jönsson.

Men goda instruktörer är en bristvara och det är inte vem som helst som får handleda på Brukshundsklubben.

– Först måste man gå en kurs för att bli handledare och sedan ytterligare en kurs för att bli instruktör, berättar Karl Jönsson.

Han är själv hängiven hundfantast sedan många år, utbildad instruktör och tävlingsledare, och dessutom husse till labradorhanen Tjorm sedan 1986. Under årens lopp har han sett en markant utveckling när det gäller hundägares beteende gentemot sina skyddslingar.

Annons

– Det har förändrats en hel del. I dag är det inte så mycket ryck och slit i hundarna som det var förr. Nu är det mildare metoder som gäller.

Efter grundkurserna är det många som väljer att jobba vidare med sin hund i tävlingsform, så kallad lydnad på elitnivå. Dessutom kan man lära hunden att spåra och söka.

– Vi har en spårkurs och en sökkurs som börjar nu i höst.

Agility, träning på en speciell hinderbana för hundar, har blivit enormt populärt de senaste åren. Här har intresset ökat allra mest, tror Karl Jönsson.

– Agility har växt kopiöst mycket. Vi har framför allt många ungdomar som tycker det här är kul. Det är mycket lek i agility, men också lite allvar. En sport som är kul för både husse och hunden.

Två nybörjarkurser och två fortsättningskurser har nyligen startat den här veckan. Och det finns stora tävlingsmöjligheter i grenen. Den 9 oktober hålls agilitytävling på brukshundsklubben.

Är det viktigt att man går en lydnadskurs med sin hund då?

– Absolut! Dels är det ju skönt att ha en hund som inte drar och sliter i kopplet, och dessutom har du ett ansvar för din hund 24 timmar om dygnet, säger Karl Jönsson.

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons