Annons

Fullt fokus på tillgänglighet i Parken

Hur får man ett tillgängligare samhälle? Frågan är ständigt aktuell och är just nu särskilt på tapeten i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2013
Andreas Johansen och Hanna Faming från Boverket gästade den nationella tillgänglighetskonferensen i Parken.
Andreas Johansen och Hanna Faming från Boverket gästade den nationella tillgänglighetskonferensen i Parken.Foto: Foto: Tomas Nyberg

På torsdagen började en tvådagarskonferens om tillgänglighet som Trelleborgs kommun står värd för. Konferensen lockar företrädare för kommuner och myndigheter från hela Sverige.

– Vi brukar ha en sådan här konferens en gång om året, och nu tyckte jag att vi kunde ha den i Trelleborg. Nästa gång blir det Luleå, säger Lilian Müller, tillgänglighetssamordnare i Trelleborgs kommun.

Annons

Under konferensen hålls en rad föredrag om tillgänglighet, och i dag, fredag, blir det också en utställning av olika hjälpmedel för funktionshindrade.

På torsdagen var Boverket på plats och berättade bland annat att bara 35 av 290 kommuner har inventerat tillgängligheten i sitt lägenhetsbestånd.

– Det saknas både lagkrav och morötter som kan motivera kommunerna att inventera beståndet, konstaterade Andreas Johansen från Boverket.

Trelleborg är en av de 255 kommuner som inte har gjort en sådan inventering. Men det kan vara på gång, menar Lilian Müller.

– Det finns med som ett mål i det tillgänglighetsprogram som fullmäktige tagit beslut om, säger hon.

Lilian Müller tycker att tillgänglighetsarbetet generellt går trögt framåt. Medvetenheten om problemen varierar kraftigt.

– Det kommer hela tiden nya verktyg och mer lagstiftning för tillgänglighetsarbetet. Men trots allt som hänt så går det sakta, hon.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons