Annons

Fullmäktige ratar Gula villan

Inom kort måste serviceförvaltningen ordna fram nya lokaler för att kunna ta emot tolv flyktingbarn. Det blir effekten av att kommunfullmäktige sa nej till att göra om Gula villan till flyktingboende, men ja till att teckna avtal med Migrationsverket.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2011

Cecilia Lejon är chef för kommunens avdelning för arbetsmarknadsförvaltning. På tisdagen satt hon och personal från serviceförvaltningen i möte för att komma fram till var de tolv flyktingbarnen ska placeras. Och det är bråttom, senast första augusti måste lokalfrågan vara löst om kommunen ska leva upp till avtalet med Migrationsverket.

– Något alternativ finns inte, avtalet måste följas. Första juli eller senast första augusti ska vi ha tolv platser. Så vi har gett serviceförvaltningen i uppdrag att titta så vitt och brett som det bara går för att få fram lokaler, säger Cecilia Lejon.

Annons

Det var på måndagen som kommunfullmäktige gjorde tummen ned för att skjuta till de 4,3 miljoner som det skulle ha kostat att göra om Gula villan till flyktingboende, en kostnad som hade täckts av Migrationsverket. Omröstningen slutade 27-21, där socialdemokraterna och sverigedemokraterna röstade nej. Däremot röstade fullmäktige ja till att ta emot tolv flyktingbarn.

– Vi röstade nej för att alliansen har hanterat ärendet otroligt illa. Lokalerna har än så länge inte godkänts av länsstyrelsen för ett sånt ändamål. Dessutom måste detaljplanen ändras. Om vi sagt ja och lokalerna sen inte godkänts hade vi inte fått ersättning för renoveringen av migrationsverket. Så kan vi inte hantera kommunens pengar, säger Catherine Perssons (S).

De tolv flyktingbarnen finns redan i kommunen på olika transitboenden. Men avtalet med Migrationsverket säger att barnen ska bli kommunens ansvar och att de inte ska behöva dela rum. Därför behövs nya lokaler.

– Vi måste vara så pragmatiska som möjligt. Servicenämnden ska ta kontakt med Trelleborgshem för att se vad de kan erbjuda för lokaler. Men man tittar också på fastigheter som kommunen äger själva, säger Cecilia Lejon.

Sammanlagt finns 20 flyktingbarn i kommunen, inklusive de tolv barn som kommer att bli kommunens ansvar. Kostnaderna för deras placering täcks av Migrationsverket.

– Det utgår olika ersättningar, för tolv av barnen får vi en ersättning per dygn som de vistas i kommunen och för åtta får vi en särskild summa som ersättning, säger Cecilia Lejon.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons