Fullmäktige mot kommunstyrelsen

Ett antal borgerliga politiker i arvodesberedningen och kommunstyrelsen svängde 180 grader när det gäller arvodesreglerna för Trelleborgs kommunpolitiker.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2007

I arvodesberedningen tog majoriteten ett förslag om gruppledararvode för partier som även har kommunalrådsposter. Dessutom ingick i förslaget att kommunstyrelsens andre vice ordförande skulle få samma bilförmån som förvaltningscheferna. Kommunstyrelsen stödde samma förslag med en mindre teknisk ändring.

Men när ärendet kom upp i kommunfullmäktige på måndagen hade ett antal politiker gjort helt om och röstade med Ulf Bingsgård, kommunstyrelsens ordförande (m) mot det förslag de stött i arvodesberedningen och i kommunstyrelsen, däribland arvodesberedningens ordförande och kommunfullmäktiges vice ordförande Birger Lindgren (SPI). Resultatet av en något förvirrad votering blev att kommunstyrelsens andre vice ordförande, Cathrin Persson (s), inte får bilförmån och att (s) inte får ett gruppledararvode eftersom posten som oppositionsråd är arvoderad.

Samtliga styrelseledamöter i de kommunägda bolagen avsattes på måndagen och nya ledamöter valdes. Till ordförande i AB Trelleborgshem valdes Göran Gunnesson (m) med Gerd Klein (s) som vice ordförande. Trelleborgs Energiförsäljning AB fick en ordförande från kristdemokraterna, Jan-Erik Larsson, och vice ordförande från socialdemokraterna, Lisbeth Gisselqvist.

I styrelsen för Trelleborgs Fjärrvärme AB, Trefab, fick Alf Hansson (s) byta ut ordförandestolen mot vicestolen medan Sune Larsson (c) tog ordförandeposten. I Trelleborgs hamn AB sitter nu Jan Isaksson (m) ordförande med Cathrin Persson (s) som vice ordförande. Bertil Larsson (fp) är ny ordförande för Trelleborgs Kommuns Utvecklings AB. Sten Björk går in som vice ordförande. Även Östersjöterminalen AB fick ny styrelse med John Nilsson (SPI) som ordförande och Sven Lindkvist (s) som vice.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.