Annons

Fulla gäster fick ändå öl

Trots att det var uppenbart att gästen fått för mycket att dricka sattes det ändå fram fler öl på bardisken. Vad krogpersonalen inte visste var att gästen var en spiknykter skådespelare.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2006

Pubarna i Trelleborg har testats av Länsstyrelsens skådespelare, men man har valt att presentera resultatet som ett generellt snitt för hela Skåne. Testerna gjordes i samtliga skånska kommuner utom Malmö och på var tredje pub serverades alkohol till den till synes kraftigt berusade gästen.

– De ställen som det var sämst ställt med var ställen där det förekommer mycket folk, särskilt ställen som har dans eller disko, har öppet sent och som har en ung målgrupp, säger Håkan Johansson som är ansvarig för projektet. En del av pubarna i Skåne får nu bakläxa av Länsstyrelsen sedan det visat sig att man inte haft några problem med att servera gäster som gett intryck av att vara så berusade att de inte kunna ta hand om sig själva. Totalt 100 pubar besöktes av två personer, varav den ena haft i uppgift att nicka till på bardisken, halka till, sluddra och tappa ut alla sina pengar innan de försökte beställa.

Annons

Kvinnliga skådespelare har försökt beställa ett glas vin och de manliga har försökt att beställa en stor starköl.

Den andre personen har haft en iakttagande roll och kontrollerat så att personalen observerade beteendet ordentligt. I Länsstyrelsens rapport står det att den skenberusade försökspersonen i en del fall blivit serverad trots att man låtsats somna mitt framför bartendern. Men i de flesta fall blev det som tur är ett vänligt med bestämt nej.

– Det vi har nu är grunden till någonting vi kan fortsätta på. Det här är ju ett ansvar som delas mellan krögare, serveringspersonal, vakter och även myndigheterna och branschen i övrigt.

– Via kommunerna erbjuder vi nu utbildningar i ansvarsfull alkoholhantering för pubarnas personal, säger Håkan Johansson.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons