Annons

Full fart i Kalvinknatet

Kalvinknatet lockar fler deltagare för varje år. På måndagen samlades skolbarn från förskolan och upp till femteklass på Östervångsstadion för att göra upp i löpartävlingen.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2010
Felix Fredriksson, 7 år Hur tänker du lägga upp loppet? – Jag tänker ta det lite lugnt i början så att jag har krafter kvar på slutet. Jag ska helst inte vara trött innan jag har kommit i mål.
Felix Fredriksson, 7 år Hur tänker du lägga upp loppet? – Jag tänker ta det lite lugnt i början så att jag har krafter kvar på slutet. Jag ska helst inte vara trött innan jag har kommit i mål.Foto: Tom Wall
Alma Biltmark, 6 år Hur var det att springa? – Det var roligt, men det var mycket längre än jag trodde. Jag ska absolut ställa upp nästa år.
Alma Biltmark, 6 år Hur var det att springa? – Det var roligt, men det var mycket längre än jag trodde. Jag ska absolut ställa upp nästa år.Foto: Tom Wall
180 deltagare hade anmält sig i förväg. Nästan lika många kom på att de ville springa på plats.
180 deltagare hade anmält sig i förväg. Nästan lika många kom på att de ville springa på plats.Foto: Tom Wall
Kalvinknatet arrangeras i 15 orter i södra Sverige. Tävlingen är öppen för barn i förskolan och upp till femte klass.
Kalvinknatet arrangeras i 15 orter i södra Sverige. Tävlingen är öppen för barn i förskolan och upp till femte klass.Foto: Tom Wall
Att vinna är inte nödvändigtvis det allra viktigaste.
Att vinna är inte nödvändigtvis det allra viktigaste.Foto: Tom Wall
Alla som deltar får en medalj, t-shirt och choklad.
Alla som deltar får en medalj, t-shirt och choklad.Foto: Tom Wall

TRELLEBORG. En flicka höjer båda händerna i en segergest när hon går över mållinjen. Bakom henne pågår en kamp om placeringarna.

– Jag ska springa för glatta livet, säger Elin Mårtensson.

Annons

Till vardags tränar hon friidrott i IFK Trelleborg. Favoritgrenarna är spjut, längd och kula. Kompisen Hanna Bauer spelar fotboll två gånger i veckan i samma klubb.

– Det är mycket löpträning, men så långt som en och en halv kilometer har jag nog aldrig sprungit, säger hon.

De som går i förskolan springer 700 meter, de äldre barnen det dubbla. Alla som går i mål får choklad och en skinande medalj om halsen. Att vinna är inte det viktigaste, men det är ändå en speciell känsla att springa först över mållinjen som Elna Esforss i den yngsta klassen.

– Jag tänkte att jag skulle ligga tvåa eller trea ut från stadion. När jag märkte att de andra inte sprang så snabbt la jag mig först.

Det höll ända in i mål.

I pojkklassen blir det däremot kamp in på mållinjen.

– Jag tog det lugnt i mitten av loppet. När jag kom in på spurten hade jag ganska mycket krafter kvar, säger Lukas Wikander som skulle fira segern med godis och glass.

Loppen avlöser varandra i rask takt. När Lukas Wikander får ta emot sin guldmedalj värmer deltagarna i nästa lopp redan upp. 180 är föranmälda, men ännu fler kommer på att de ville springa på plats. När Isak Hansson ställer sig i kö för att anmäla sig har tävlingen redan pågått i en dryg timme.

– Jag satsar på att vinna, säger han med ett leende.

Kalvinknatet arrangeras av Skånemejerier och IFK Trelleborg på 15 orter i södra Sverige under maj och juni månad. Segrarna i varje åldersklass får möta de andra orternas klassegrare i en final i samband med MAI-spelen på Malmö Stadion 3 augusti.

Stina Mortensen
Katarina Höije
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons