Annons

Fuktproblem riskerar stänga förskola

En gammal vattenläcka har förpestat tillvaron för både barnen och personalen på Flaningens förskola. Risken är nu överhängande att de två dagisavdelningarna i förskolans paviljong får evakueras.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2002

Paviljongen, som inrymmer totalt ungefär 30 barn, är kopplad till intilliggande Hallasvängens värmesystem, och av någon hittills okänd anledning har ledningsrör sprungit läck. Paviljongens trossbotten har blivit ordentligt fuktig. Läckan är nu stoppad. Men den senaste tiden har flera av förskolans barnskötare och förskollärare klagat över ökande problem med trötthet, huvudvärk och astma. Hälsoproblem som är typiska för fukt- eller mögelskadad arbetsmiljö. I veckan lämnades den senaste av totalt tre arbetsskadeanmälningar in. - Problemen är mycket stora, säger en av Flaningens anställda. Det har hållit på en hel termin med vatten som stått i huset och unken lukt. Och det känns om om ingenting görs, allt tar sådan tid. Det är klart att personalen är rädda för sin hälsa. - Det har varit sjukskrivningar på grund av besvär med ögon och astma, berättar huvudskyddsombudet Thomas Sörensson. - Det är förstås svårt att veta om det är arbetsrelaterat men det är åtminstone två anställda som upplever det så. En person har begärt förflyttning därifrån. Det krav skyddsombudet ställt är att antingen görs nya provtagningar i lokalen, eller så stänger man lokalen. På fredagen gjordes också nya mätningar av företagshälsokonsulten Previa. - Vi har förberett en eventuell flyttning av barnen under saneringen. Men om det blir nödvändigt eller ej vet vi inte i nuläget, säger Torbjörn Barrander, rektor för Bäckaområdet. - Det är fukt i huset, det är inte mögel, förtydligar Torbjörn Barrander, som dock inte vill bagatellisera personalens upplevelse av att jobba i ett "sjukt hus". - Vill personalen att vi flyttar så gör vi det. Ingen ska behöva gå till sin arbetsplats och känna att där är något som kan göra mig sjuk.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons