Annons

Fukt sätter stopp för köket på Akka

Fukt och mögel stänger köket på Akka. Risken finns det kommer att vara stängt hela hösten. "Det är stora brister i ventilationen som måste åtgärdas", säger utvecklingschefen Johanna Holmberg.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2006
"Jag kommer hit ofta och äter, berättar Göte Ahlberg, som i går tog en dagens rätt, kyckling med currysås.
"Jag kommer hit ofta och äter, berättar Göte Ahlberg, som i går tog en dagens rätt, kyckling med currysås.Foto: 
Svea Nilsson och Rose Persson, båda boende på Akka, hoppas att de kan få lunch serverad även när köket på servicecentret stängt.BILD: CLAES NYBERG
Svea Nilsson och Rose Persson, båda boende på Akka, hoppas att de kan få lunch serverad även när köket på servicecentret stängt.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Beskedet mötte många av de boende och andra lunchgäster under gårdagen.

-Vi gör vårt bästa. Maten ska lagas på Gröningen i Anderslöv och Alstadhemmet och sedan serveras på Akka och köras ut till pensionärerna som har hemtjänst, berättar Göran Karmestam, chef för restaurangen på Akka servicecentrum.

Annons

Rokaden, som innebär att matlagningen läggs ut på andra boenden innebär förstås en del extra planeringsarbete, bekräftar Göran Karmestam.

– Vi ska lyckas lösa det. Maten ska serveras på servicecentrets bottenvåning, i stället för andra våningen, säger han.

Stängningen berör de ungefär 50 lunchgästerna som dagligen gästar restaurangen och de cirka 200 andra som får matlådor via hemtjänsten.

Transporterna från Gröningen och Alstadhemmet ska samordnas, det logistiska pusslet läggs fram tills måndag, samma dag som matlagningen i Akkas kök upphör. Upptäckten av fukten, som framför allt finns i köksregionens diskrum, gjordes för flera år sedan. Då var fuktfläckarna på väggen mindre. När Arbetsmiljöverket besökte köket för en tid sedan lokaliserades ytterligare fuktskador och begynnande mögel. Det har fått miljökontoret att slutligen bestämma att utrymmet måste stänga tills saneringen är avslutad.

– Stora brister i ventilationen gör att det här är i behov av åtgärder. Det är svårt att avgöra hur länge saneringen ska pågå, men det kan ta tid. I nuläget vet vi inte när det kan öppna igen. Det beror också på den politiska diskussionen, säger Johanna Holmberg, utvecklingschef på socialtjänsten, som för närvarande är tillförordnad socialchef när Karin Cederholm har semester.

– Stängningen kan innebära att öppettiderna måste kortas med en timme, vilket i så fall betyder att matsalen är öppen i drygt en timme under vardagarna, fortsätter Johanna Holmberg.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons