Annons

Fukt kan stoppa husplaner i Beddinge

Miljönämnden avråder en byggherre från att uppföra tolv mindre villor i Beddinge. "Risken finns att bostäderna på sikt kommer att drabbas av skador från fukt och mögel", skriver nämnden i ett yttrande.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2005

De tolv småhusen planeras i Beddinge, strax norr om väg 9, inte långt från Skateholmsån. Varje villa är tänkt att bli ungefär 150 kvadratmeter.

Miljönnämnden vill sätta stopp för att byggprojektet genomförs.

Annons

Beslutet som är ett yttrande på ett samråd, som gäller en detaljplan, fattades när miljönämnden sammanträdde i måndags. – Det är förenat med stora risker att bygga hus där, eftersom området klassas som våtmark, säger miljönämndens ordförande Sten Björk (s).

Han tror att husen kan få fukt- och mögelskador och höjer ett varnande finger.

– Det är direkt olämpligt att bygga hus här. Det är miljönämnden enig om, fortsätter Sten Björk.

Arvid Melander, som företräder byggherren Prodev, tillbakavisar påståendet att de tilltänkta husen skulle kunna få fuktskador på grund av att de byggs på det aktuella området:

– Vi har hittat lösningar för att slippa problemet, och jobbar kontinuerligt med att försöka få fram stabila konstruktioner som motverkar fukt. Ingenting lämnas åt slumpen, menar Arvid Melander.

Han säger att byggbolaget bland annat arbetar med att förbättra dräneringen av dagvattenhanteringen.

Byggnaderna ska enligt honom stå på cementplattor och fundament som omfattar ett dräneringsskikt.

– Går allt enligt våra planer så börjar husen byggas någon gång under nästa år, säger han.

I sitt yttrande skriver miljönämnden att "området ännu mer riskerar att bli utsatt för fukt om havsnivån höjs på grund av klimatförändringar genom växthuseffekten".

Johan Persson

Annons

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons