Annons

Fryshus riskerar att läggas på is

3,4 miljon kronor som Trelleborgs kommun fått i EU-bidrag till satsningar i småbåtshamnarna kan frysa inne på grund av att arbetet inte kan komma igång i tid.
Trelleborg • Publicerad 13 september 2007

Redan för ett år sedan fick Trelleborgs kommun första beskedet från fiskeriverket att EU-pengar för upprustningen av hamnarna i Skåre, Smygehamn och Gislöv skulle beviljats. Ändå skickades det komplicerade uppdraget inte ut på anbud förrän efter sommarsemestrarna i år. Nu står det klart att bygget skjuts upp och kanske även pengarna med det.

– Det tar lång tid att förbereda detta. Det handlar inte om några villor som ska smällas upp, säger Thomas Risberg, tillförordnad teknisk chef på kommunen.

Annons

Bland annat handlar det om tre ishus som är del i satsningen på det lokala fisket.

Förutom dessa innebär satsningen bättre kajer, bättre belysning och parkeringsmöjligheter i hamnarna. Hela projektet beräknas kosta 7,4 miljoner kronor. I november förra året blev det helt klart att 3,4 miljoner beviljades i bidrag från fiskeriverket. Förutsättningen var dels att Trelleborgs kommun sköt till resten av pengarna och dels att pengarna användes innan mars 2008. Det första villkoret infriades i januari i år då fullmäktige klubbade igenom att satsa fyra miljoner på småbåtshamnarna. Men anbudet kunde alltså inte läggas ut förrän ett halvår senare.

– För att hinna klart till mars måste bygget komma igång nu under hösten, säger Thomas Risberg.

Inget företag nappade dock på uppdraget. Det ansågs för komplicerat och dessutom är tiden för knapp.

Ishusen riskerar nu att skjutas nu på framtiden. Och därmed måste EU-bidraget sökas återigen. Men det kan finnas en möjlighet att en del av de pengarna som redan har beviljats kan räddas.

– Fiskeriverket tror att det finns en möjlighet att använda en del av pengarna. Tidigare har vi haft uppfattningen om att bidraget var knutet till hela jättepaketet. Men nu tror jag att det ska finnas en möjlighet att dela upp det. Hur vet jag inte än, säger Staffan Stål, gatuchef på kommunen.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@

trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons