Annons

"Frustrationen är obeskrivlig"

Bibi Häggström från Söderslätt kommer tillbringa fridens högtid i våldets vardag. På uppdrag av Kyrkornas världsråd befinner hon sig vid en gränspassage mellan Israel och Palestina.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2011
Bibi Häggström från Söderslätt vid gränsövergången mellan palestinska Betlehem och östra Jerusalem.Foto: privat
Bibi Häggström från Söderslätt vid gränsövergången mellan palestinska Betlehem och östra Jerusalem.Foto: privatFoto: privat

När TA når Bibi Häggström på telefon har hon tillbringat morgontimmarna från klockan fyra till halv åtta vid gränskontrollen mellan palestinska Betlehem och östra Jerusalem. Under den tiden har mellan 2500 och 3000 palestinier passerat kontrollen. En färd som går genom tre vändkors. Alla kantade av beväpnade vakter och galler. De som släpps igenom första vändkorset måste sedan passera en metalldetektor, ytterligare en id-kontroll och fingeravtryckskontroll.

– Det första korset är till för alla som arbetar i Israel, ett andra finns vid det som kallas humanitarian lane, och är bland annat till för de som har intyg på att de behöver läkarvård på israeliska sidan. Det tredje är för de som ska in igen, från Jerusalemhållet till Betlehem, säger Bibi Häggström.

Annons

Hon arbetar för Kyrkans världsråd med uppdrag att räkna palestinierna som passerar gränskontrollen. Siffrorna rapporteras in till FN och andra organisationer.

– Frustrationen och förnedringen är obeskrivlig för människor som tvingas vänta i timmar. Ibland stängs passagerna och allt står still. De som jobbar i Israel riskerar att mista sina jobb om de kommer för sent. Då kan också familjens enda inkomst försvinna. Vi kan inte förändra situationen på plats. Istället jobbar vi preventivt med vår närvaro för att dämpa eventuellt våld, säger Bibi Häggström.

Hur ser du på Israels agerade?

– Israel har all rätt att försvara sina gränser. Däremot har man inte rätt att bygga muren på ockuperad mark. Det har internationella samfundet kommit fram till, i bland annat resolutioner och internationella domstolen.

Du kommer att befinna dig i Betlehem fram till slutet på februari. Hur ska du fira jul?

– Jag ska vara på Krubbans torg utanför Födelsekyrkan och följa mässan på storbilds-tv. Det känns speciellt.

Tror du att det någonsin kommer bli fred i Israel-Palestina?

– Det är 10-miljonersfrågan. Jag kan faktiskt inte svara på den. Men jag hoppas det. Både för palestinier och israeler.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons