Annons

Frusna ögonblick i färg och svartvitt

Sekelgamla bilder i svartvitt, nutida foton i färg och en släktkrönika som mynnade ut i en film. På lördag är det vernissage för utställningen Eviga ögonblick på Axel Ebbes konsthall. En utställning där den röda tråden heter Maria Larsson.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2009
Foto: 
Foto: 
Agneta Ulfsäter-Troell framför sin favoritbild i utställningen Eviga ögonblick. "Det känns nästan overkligt att bilderna finns här", säger hon.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Det svartvita fotot från ett tidigt 1900-tal är grynigt och oskarpt. Kvinnan på bilden är omgiven av fem barn, det minsta sitter i hennes famn. Hon ska hinna föda ytterligare två innan hon dör 1930. Kvinnans namn är Maria Larsson. En bit in i nästa sekel ligger hennes liv som fotograf och fattig arbetarhustru till grund för en bok, en film och en fotoutställning.

– Den bilden är min favorit. När den är så oskarp påminner den mer om en impressionistisk målning än om ett foto, säger Agneta Ulfsäter-Troell, vars pappas kusin var Maria Larssons dotter, Maja Öman.

Annons

Agneta Ulfsäter-Troells intervjuer med henne och flera andra släktingar utmynnade i boken Att människan levde. Jan Troell regisserade sen filmen Maria Larssons eviga ögonblick.

– Allt eftersom materialet växte funderade jag på om det kunde bli en tv-serie. Men Jan var direkt inne på en film. Jag har ju haft regissören hemma i kammaren och varit delaktig i manuset, säger Agneta Ulfsäter-Troell.

Maria Larssons motiv spänner över allt från familj och vänner till bilder av industriarbetare och hästar. Bilder som nu pryder väggarna i Axel Ebbes konsthall. På flera av bilderna är också Maria och hennes man Sigfrid porträtterade, ibland är fotografen känd, ibland okänd. I utställningen ingår även Nille Leanders bilder från inspelningen. Foton i färg och svartvitt hänger kant i kant.

– Det känns nästan overkligt att bilderna finns här. Maria vann kameran på lotteri och sen kom jag i kontakt med bilderna tack vare att vi är släkt. När jag hittade bilderna satt de i album och var väldigt små. Att se dem uppförstorade så här är fantastiskt, säger Agneta Ulfsäter-Troell.

Utställningen blir också en del av skolundervisningen i Trelleborg. Elever på högstadiet kommer få möjligheten att dokumentera sina släkthistorier genom intervjuer och foton. Ett projekt som har fått stöd från Kulturrådet.

– Eleverna har fått se filmen Maria Larssons eviga ögonblick på bio och många tyckte faktiskt den var väldigt bra. De kommer också att få se utställningen. Jag tror det kan komma hur mycket intressant som helst ur detta. Tänka på alla som har bakgrund i andra kulturer och vad deras släkt har för historia, säger museichefen Ingela Jacobsson.

Skoleleverna, och alla andra som vill teckna sin släkthistoria, har helt andra förutsättningar än Maria Larsson. Idag finns den digitala fototekniken överallt.

– Allt har blivit så mycket enklare. Men jag tror också att vi tar för mycket bilder som vi inte värdesätter. Mitt tips är att ta färre bilder som man verkligen får en känsla för, säger Agneta Ulfsäter-Troell.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons