Annons

Frivilliga redo att ge en hjälpande hand

Nu är de redo. Trelleborgs kommuns första frivilliggrupp har gått klar sin utbildning. På lördagen skrev de under ett avtal med kommunen och kan nu rycka in och hjälpa till närhelst en kris uppenbarar sig.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2012
Trelleborgs kommuns säkerhetschef, Sven Jönsson, har tagit plats mitt bland medlemmarna i den första FRG-gruppen. Från vänster Hillevi Jönsson, Anna Sartell, Susan Abdelrazak, Shadi Ghazi, Christina Nilsson, Eva-Marie Billing, Li Karlsson och Lena Lundberg.
Trelleborgs kommuns säkerhetschef, Sven Jönsson, har tagit plats mitt bland medlemmarna i den första FRG-gruppen. Från vänster Hillevi Jönsson, Anna Sartell, Susan Abdelrazak, Shadi Ghazi, Christina Nilsson, Eva-Marie Billing, Li Karlsson och Lena Lundberg.Foto: Tomas Nyberg

– Det känns bra att vi får sätta igång och praktisera våra kunskaper. Men vi hoppas såklart att det inte händer någonting, säger Hillevi Jönsson, en av de åtta i Trelleborgs första FRG, frivillig resursgrupp.

I oktober 2010 samlades de första gången till ett informationsmöte på brandstationen. Då kom ett 20-tal intresserade, men efter hand har flera hoppat av. Nu, ett och ett halvt år senare, återstår inte ens hälften.

Annons

– Det kräver en del av en, och det var väl inte alla som hade insett det, säger Lena Lundberg, ansvarig för FRG-gruppen i Trelleborg.

FRG-gruppen lyder under Civilförsvarsförbundet, men det är kommunen som bestämmer vid vilka tillfällen de ska användas.

FRG-gruppens främsta uppgift är att bistå vid så kallade trygghetspunkter med exempelvis information, mat och dryck eller enklare sjukvård.

Trelleborg kanske inte verkar vara en plats där det kan hända så många katastrofer, men risken finns definitivt.

– I hamnen kan det ju hända olyckor. Det transporteras en del farligt gods också, säger Anna Sartell, också en av de åtta nya frivilliga.

Åtta är en bra början, men Trelleborgs kommun vill att frivilligorganisationen kompletteras med ett tiotal personer till.

En ny utbildning startar under våren och av den anledningen hålls ett informationsmöte måndagen den 23 april klockan 18.30 i räddningstjänstens lokaler.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons