Frivilliga golfare i tidsenliga kläder

För att få vara med måste man vara utklädd, i övrigt är det bara att köra. I kompisgängets hickorygolf deltar både proffs och nybörjare. – Det är det som är roligt med golf, att alla spelar på lika villkor, säger initiativtagaren Marcus Olsson.
Trelleborg • Publicerad 27 juli 2014
Eric Johansson, Marcus Olsson och Christian Svensson tillsammans med resten av hickory-golfarna på Stavstensudde.
Eric Johansson, Marcus Olsson och Christian Svensson tillsammans med resten av hickory-golfarna på Stavstensudde.Foto: Foto: Claes Nyberg

Tankarna går direkt till Lasse Åbergs film Den ofrivillige golfaren när kompisgänget från Trelleborg på lördagen klev ut på banan på Stavstensudden iklädda golfutstyrsel i hickory-stil och med cigarrer i munnen.

Så kallad hickorygolf spelas traditionellt med klubbor från 1900-talets början och klubborna har träskaft av just växtslaget hickory, därav namnet. Men, när gänget på lördagen för fjärde året i rad anordnade sin hickorytävling fanns det inte många hickoryklubbor att hitta bland spelarna.

– De är för dyra, ett set kostar ungefär 8 000 kronor, säger Marcus Olsson.

Men det är inte bara klubborna som kännetecknar hickorygolf, det gör även kläderna. Knickers i kombination med knälånga strumpor, rutig, stickad sweatshirt utan ärmar, tweedkavaj och klassisk gubbkeps är några exempel på tidsenlig utstyrsel. Och det är på kläderna som Marcus Olsson och hans kompisar lagt krutet.

– Man får inte vara med om man inte är utklädd, säger Marcus Olsson och skrattar.

Tävlingen har växt sedan starten för fyra år sedan då deltagarna var 16 till antalet jämfört med lördagens 29 tävlande och två tävlingsledare.

I tävlingen deltar golfare på alla nivåer, från nybörjare till rena proffs, som i det här fallet 20-åriga Mattias Olsson som är proffs sedan 2013.

Vann tävlingen gjorde Christian Svensson på 65 slag.

Maria Sällberg
Mattias Bolin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.