Annons

Frivilliga beredda att göra en insats

Tack vare ett 20-tal trelleborgare kan resterande 42 000 trelleborgare nu känna sig lite extra trygga.
– Jag vill gärna hjälpa människor. Jag läser till sjuksköterska så jag hoppas att jag kan bidra med något, sa Susan Abdalrazak.
Trelleborg • Publicerad 14 oktober 2010
Eslövs säkerhetschef Åsa Mikkelsen, som var med och startade Sveriges första FRG-grupp i Lund, besökte Trelleborg när FRG hade sitt första möte på måndagen. Här är hon i samspråk med Mats Jeppsson, säkerhetshandläggare på Trelleborgs kommun.Foto: 
Henrik Wetterholtz, Försvarsutbildarna, Trelleborg: ”Jag har jobbat med ideell verksamhet sedan jag var 15. Det handlar om att kunna bidra med det man kan. Man vill inte stå med byxorna nere ifall det händer något.”Foto: 
Marta Isgren, nattvandrarna, Trelleborg: ”Det är viktigt att göra en insats. Att bry sig, till exempel om ungdomar som har det svårt.”Foto: 
Dennis Andersson, Röda korset, Trelleborg: ”Man måste ställa upp när det behövs. Allting ska inte behöva kosta samhället något.”Foto: 
Susan Abdalrazak, läser till sjuksköterska, Trelleborg: ”Det är viktigt att man känner till människors behov när de behöver hjälp. Jag hoppas att jag kan bidra på bästa sätt.”Foto: 

Hon var en av dem som dök upp när frivilliga resursgruppen i Trelleborg (FRG) hade sitt premiärmöte på onsdagskvällen. Ett möte där många av dem som på helt frivillig basis valt att göra en insats träffades för första gången. De flesta tillhörde en organisation, såväl nattvandrarna som Röda korset och försvarsutbildarna var representerade. Men några, som Susan Abdalrazak, kom på egen hand efter att ha läst om mötet i tidningen.

Bo Jönsson, ordförande i Trelleborgs civilförsvarsförening, var nöjd med uppslutningen.

Annons

– Om vi är 20-30 stycken så har vi en jättebra startgrupp. Men vi har en vision om att bli ännu fler.

Tanken med FRG är att en ska vara en hjälp för samhället när det inträffar kriser och katastrofer, det kan vara allt från snöstormar till skolbränder.

De frivilliga ska bland annat kunna hjälpa till vid så kallade trygghetspunkter, som vid kriser etableras på olika skolor i kommunen. Där kan allmänheten få hjälp med till exempel information, mat och dryck, krisstöd samt enklare sjukvård.

För att förbereda sig kommer de frivilliga att gå en utbildning på 36 timmar där de bland annat ska drillas i första hjälpen, krishantering och allmän brandkunskap.

Anders Dunegård
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons