Annons

Frittfram för hästbajs

Det är strikt reglerat var och när hundar och hästar får vistas längs stränder. I ordningsreglerna finns också en speciell paragraf som fastslår att hundägare är skyldiga att "plocka upp fast orenlighet som hunden lämnar efter sig". För hästar däremot finns det inget upplockningstvång.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2006

Trelleborgs kommun gäller följande: under sommarmånaderna, från 1 maj till 31 augusti, får hundar inte vara på allmänna badstränder mellan klockan åtta på morgonen och åtta på kvällen. Till allmänna badstränder räknas Skåre Skansar, Dalabadet, Gislövs läge, Gislövs strandmark/Simremarken, Smygehamn/Hemmesdynge/Äspö, Beddingestrand och Öster Jär.

Samma månader och tider är det förbjudet att rida eller medföra häst på allmänna badstränder. Undantaget är speciella ridvägar som anvisats av kommunen.

Annons

I ordningsreglerna finns också en speciell paragraf som fastslår att hundägare är skyldiga att "plocka upp fast orenlighet som hunden lämnar efter sig".

För hästar däremot finns det inget upplockningstvång. Om en häst vid en laglig ridtur efter klockan åtta på kvällen lämnar avföring på en allmän badstrand är ryttaren inte skyldig att plocka upp det.

– Det finns många som kritiserar detta, säger Mats Regnbo, avdelningschef på fritidsförvaltningen.

Han berättar att det med jämna mellanrum kommer in klagomål på hästavföring på stränder eller på cykelbanor eller liknande.

– Men nu på sommaren är det inte så många som rider på stranden, iallafall inte nere vid Dalabadet. De respekterar väl att det är badsäsong. Vi har inte haft några påringningar om detta på sista tiden, säger Mats Regnbo.

I Vellinge kommun gäller liknande regler för hundar och hästar på stranden. Från 15 maj till 31 augusti är det förbjudet med hundar på badstränderna mellan klockan sex på morgonen och åtta på kvällen.

Men här finns också en speciellt hundbadplats där hundar får bada året om hela tiden. Den är belägen vid Skanörs hamns norra pir och sträcker sig 150 meter norrut.

Också i Vellinge kommun finns ordningsföreskrifter som säger att "föroreningar efter hundar ska plockas upp på badstränder, lekplatser och begravningsplatser".

Ridning är helt förbjudet på badstränder mellan 15 maj och 31 augusti. Däremot får man rida mellan Lillhagens Ridklubb och Boltensterns brygga, men inte mellan sex på morgonen och åtta på kvällen.

I Vellinge är skötseln av stränderna helt utlagd på entreprenad. Bernt Söderlindh på Söderlindh & Jeppson Entreprenad AB som sköter stränderna säger att hästar och hundar och lämningarna efter dessa inte är något problem.

Annons

– Eftersom det finns många speciella stråk och vägar för hästar har detta inte vållat några bekymmer här, säger han.

– Ibland när jag kommer och inspekterar på morgonen kan det finnas några hundar kvar, men det är inget problem för ägarna är i regel duktiga på att plocka upp efter dem, säger han.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons