Annons

Fritt körkort till alla är hetaste vallöftet

(Uppdaterad). Ge alla gymnasieelever i Trelleborg ett gratis körkort, helt bekostat av kommunen. Det vallöftet levererades oväntat när socialdemokraterna i Trelleborg i går presenterade sitt handlingsprogram inför valet.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2006
Kvartetten som presenterade programmet, från vänster Sven Lindkvist, Lena Näslund, Sten Björk och Egil Ahl. BILD: CLAES NYBERG
Kvartetten som presenterade programmet, från vänster Sven Lindkvist, Lena Näslund, Sten Björk och Egil Ahl. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Valfrihet ska finnas för pensionärer att bo kvar hemma, alternativt kunna få en plats på ett äldreboende. Åtminstone om socialdemokraterna får fortsätta styra.

Upplysta gator för att skapa trygghet för fotgängare som är ute under kvällstid. Gärna en kvinnojour.

Annons

Fortsatta satsningar på skolan, nu med utbildning för förskolelärare, lärare och annan pedagogisk personal.

Socialdemokraterna i Trelleborg sparade inte på krutet när programmet inför valet i september redovisades på en presskonferens i Kafé Vattentornet.

En kvartett bestående av Egil Ahl, Lena Näslund, Sven Lindkvist och Sten Björk slår ett slag för ytterligare satsningar på vård, skola och omsorg i Trelleborgs kommun.

Hetast blev löftet om att ge alla gymnasieelever ett gratis körkort. Notan ska skattebetalarna stå för.

– Det får inte bli en klassfråga när det gäller vilka som tar körkort. Därför är det en rättighet för alla ungdomar få ett körkort. Det ska inte bara erbjudas elever på vissa program, säger Egil Ahl (s) kommunalråd och tillika Trelleborgs arbetarekommuns ordförande.

På frågan om även elever på det individuella programmet, alltså de som studerar i förberedande syfte, för att ta sig in på ett nationellt program, ska få gratis körkort, svarar Egil Ahl entydigt:

– Givetvis ska även de eleverna få var sitt körkort. Alla ska med, säger kommunalrådet. Ingen av de fyra politikerna kan säga hur mycket den aviserade körkortsreformen kan komma att kosta.

– Detaljerna vet vi inte nu, men det kommer förstås att räknas ut så småningom, säger Lena Näslund, som är ordförande för s-kvinnorna i Trelleborg.

Ambitionen att minska antalet som går ut nian med omdömet icke godkänt i kärnämnena flaggades det också för under presskonferensen. Skolnämndens ordförande Sven Lindkvist, menar att det är realistiskt genomförbart.

– Ökad kontakt mellan skolan och föräldrarna och satsning på kompetensutveckling för lärarna. Det är nyckeln, argumenterar Lindkvist.

Annons

Löftet om valfrihet för de äldres boende står också på agendan:

– Om det så gäller seniorboende, trygghetsboende eller äldreboende vill vi skapa trygghet för pensionärerna, säger Ahl.

"Vi vill satsa på att ge unga människor en egen bostad till rimligt pris", lyder en av de fjorton viktigaste punkterna i programmet. Men ingen av de fyra socialdemokraterna kan svara på var de bostäderna ska skapas:

– Det är inte fråga om nyproduktion av hus, snarare hyreshus som finns och som kan hyras ut till reducerat pris, säger Ahl.

Något konkret besked om vilka bostäder det gäller kan han dock inte ge. Förutom flera löften om ett grönare Trelleborg, där det finns drömmar om fordon som går på rapsolja och att jordbrukens grödor tillvaratas i större utsträckning än i dag, formuleras i programmet att "Kultur och fritid ger livet en guldkant".

Den enda nyheten, som ges på kulturen och fritidens område, är att slopa entréerna till museerna. – Vi är för ett rikt kulturliv och även inom idrottslivet. Gratis inträde till museerna kan vi ordna direkt efter valet, säger Ahl, som även dammar av det gamla löftet om en utbyggnad av Ebbehallen.

Några andra konkreta förslag i programmet, som gäller förnyelse, finns varken inom kulturlivet eller fritidsvärlden. Där är det klent.

Trelleborgaren får i programmet trösta sig med att "till kultursektorn i Trelleborg räknar vi även torghandeln och kommunens parker".

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons