Fritt fram för flytt av fyren

På onsdagen flyttades fyren som stått på östra pirarmen i Trelleborgs hamn sedan 1897.
Trelleborg • Publicerad 3 oktober 2007
Mot en blå himmel svävade den 110 år gamla fyren i Trelleborgs hamn. Bild: Tomas Nyberg
Mot en blå himmel svävade den 110 år gamla fyren i Trelleborgs hamn. Bild: Tomas NybergFoto: 

Tidigt på onsdagsmorgonen i Trelleborgs hamn. Det är stilla, bara två sekundmeters vind och havet ligger blankt. Solen strålar från en blå himmel och en blek månskära syns högt i söder.

Längst ut på östra hamnpiren pågår en febril verksamhet. Fyren som stått där i 110 år ska flyttas.

– Orsaken till att fyren måste flyttas är att den yttre delen av pirarmen ska bort. Här ska bli mer fri vattenyta, säger Ulf Sonesson, teknisk ledare i Trelleborg hamn.

Arbetet ska vara klart om ett år ungefär, till december 2008. Huvudentreprenör för jobbet är Skanska.

– Arbetet fungerar bra hittills, säger Lennart Hell på Skanska.

För arbetet med att flytta fyren har Skanska tagit in underentreprenören Malmö metallteknik. Arbetarna klättrar upp i det gamla fyrtornet och fäster lyftkedjorna kring tornet. Ovanför tornar den höga lyftkranen upp sig.

Den stora kranen har en viss överkapacitet.

– Men det är ingen som riktigt vet hur mycket fyren väger, berättar Lennart Hell. Kranen klarar dock 120 ton när den lyfter rakt upp. Lyftkraften blir dock svagare ju längre ut kranen vinklas.

Gissningar om hur mycket fyrtornet av järn vägde varierade mellan 10 och 20 ton. Det rätta svaret blev 16 ton.

– Det finns en våg i kranen där man kan se hur mycket lasten väger, säger Lennart Hell. Före själva lyftet hade fyrens fäste vid fundamentet svetsats loss. Beredd att rycka in om det skulle vara något som trots allt satt fast vid lyftet fanns Mariusz Bacanski med sin svets.

Och när kranen gör det första försöket visar det sig att den gamla fyren inte vill flytta på sig. Den klamrar sig fast vid sitt fundament. Efter en hel del jobb med svetsning och kilar som slås in under tornet får dock den gamla fyren ge med sig. Det syns hur tornet börjar svaja och plötsligt lossnar det från platsen där det stått i 110 år. Stela metallbitar sticker upp från fundamentet. Kvar på kajen står bara en trälåda med reservglas till fyrens optik.

Vilket öde som fyrtornet nu ska röna är ännu oklart.

– Fyren flyttas till en tillfällig uppställningsplats i fiskehamnen, förklarar Jim Leveau, trafikledare i Trelleborgs hamn. Var den ska ta vägen sedan är ännu inte klart. Fyren svävar upp i luften och ut över det väntande fartyget Baltic Wind, där den surrades fast för den korta turen över hamnbassängen i Trelleborg.

– Vi har ju väldig tur med vädret, säger Jim Leveau.

När fyren surrats fast lägger fartyget ut. Väl ute i hamnbassängen ser Baltic Wind ut precis som bilder man sett av de gamla fyrskeppen.

Transporten går bra och vid lunchtid står fyren på sin nya tillfälliga plats vid fiskehamnen i Trelleborg.

Arbetet med att förkorta hamnpiren är i full gång för övrigt också.

– Det finns ganska mycket under markytan här och det blir ett ganska komplicerat arbete att ta bort den yttre delen av piren och gräva ut botten, säger Ulf Sonesson.

Man försöker gräva så djupt man kan från land, men den sista biten för att få segelbart djup på den nya vattenytan blir man tvungen att muddra.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.