Annons

Fritt fram att mumsa glass

Mjukglass och kulglass i Trelleborg är bra. Det visar miljökontorets provtagningar av lösglass i Trelleborg i sommar.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2005

– Resultatet är bra, säger Margaretha Ringström på Trelleborgs miljökontor. Av 25 prover fick bara tre anmärkning.

Att ett prov får anmärkning betyder inte att det är farligt att äta glassen. Om det däremot handlar om att beteckningen blir otjänlig är det en annan sak. Men inget prov som tagits i Trelleborg har fått den beteckningen.

Annons

– Att det blir en anmärkning betyder att antalet bakterier kan ligga lite högt, inte att människor blir sjuka av att äta glassen, säger Margaretha Ringström.

Miljökontoret har tagit 16 prover på hårdglass. Där var 14 prover tjänliga medan två fick anmärkning.

– Vi har gjort omprov hos de två ställena 4 juli men ännu inte fått svaren på om de proverna är utan anmärkning, säger Margaretha Ringström.

När det gäller mjukglass har nio prover tagits varav åtta var tjänliga. Vid omprovningen på det nionde stället var även det provet bra.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är lugnt att äta kulglass och mjukglass i Trelleborg. De hygieniska riskerna är små.

– Det är en bra standard. Det gäller ju att diska skopan för hårdglass ofta och byta vatten regelbundet och ofta, säger Margaretha Ringström. Jag tycker att glassförsäljarna här i Trelleborg har förstått vikten av hygien på ett bra sätt.

Trelleborgs miljökontor genomför varje år provtagningar hos försäljarna av kulglass och mjukglass i Trelleborg.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons