Annons

Fritidsskyttar går miste om gratis ammunition

Landets skytteklubbar missar en furstlig gåva, utlovad av försvarsmakten. Men Lars Westerfors på Sjöormens Pistolskytteklubb i Trelleborg är inte särskilt besviken över att man inte kommer att få ta del av de omkring 30 miljoner patroner nio-millimeters ammunition som försvaret tänkt dela ut alldeles gratis.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2003

- De är hårt laddade, de patronerna. Det sliter för mycket på "bössorna", tycker Lars Westerfors, sekreterare i Pistolskytteklubb. - Såna kulor kan vara bra att träna med, men ska man tävla vill man ha säker ammunition. De som skjuter med k-pist hade nog uppskattat gåvan bättre. Det var regeringen som i veckan gjorde patron ur för försvarets planer. Försvaret har länge haft stora lager av skarp ammunition liggande i förråden, överbliven sedan man skrotade en större mängd k-pistar. De kulorna kunde skytteföreningarna få, föreslog man. Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, varnade dock för att kulorna i fråga var stålmantlade. Kommer de ut i omlopp i kriminella kretsar är det väldigt illa, menade Must. Stålmantlade kulor låter sig nämligen inte stoppas av polisens skyddsvästar. Sammanvägt med faran att lokala skytteföreningar inte skulle kunna lagerhålla patronerna säkert, beslöt regeringen avslå försvarets begäran. Den har därför återvisats till försvarsmakten för vidare utredning. För fritidsskyttarna hade det varit en välkommen gåva att få en tilldelning av ammunition. En tävlande skytt gör av med ammunition för flera tusen kronor varje år. - Ammunition är dyrt, i synnerhet nio-millimeters, berättar Lars Westerfors. Vi får lite subvention genom klubben, i och med att vi köper in stora mängder. De riktigt duktiga skyttarna är förstås i regel sponsrade.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons