Annons

Fritidsnämnden siktar på miljonsatsningar

Fritidsnämnden vill göra mångmiljoninvesteringar nästa år. Bullerdämpning av Maglarps skjutbana, en ny inomhushall och nya omklädningsrum i ishallen är tre av punkterna på önskelistan. Men både avgörande beslut och plånboken ligger i andra politiska händer.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2013
Fritidsnämnden vill investera 2,7 miljoner för att bullerdämpa skjutbanan i Maglarp.
Fritidsnämnden vill investera 2,7 miljoner för att bullerdämpa skjutbanan i Maglarp.Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

30 miljoner kronor. För den summan vill fritidsnämnden göra investeringar under 2014. 2,7 miljoner viks för att pressa bullret från allt skytte vid Maglarps skjutbana till godkända nivåer. Dels genom att bygga skjul vid platserna där vapnen avfyras, dels med bullerskyddsskärmar vid sidan om skjutbanorna. Åtgärderna har utretts av ett konsultföretag.

– Då klarar vi allt skytte. Jag skulle önska att det kom igång redan i januari nästa år. Men det är ett komplicerat beslut som skär genom både allianser och partier, säger fritidsnämndens ordförande Mats Svensson (KD).

Annons

Den dyraste av de föreslagna investeringarna är ny inomhushall för bland annat fotboll. Nämnden vill att hallen byggs på norra delen av grusplanen vid Vångavallen. Ett projekt med en prislapp på tio miljoner kronor.

– Det finns intressenter som visat intresse för att bygga en sådan hall. Men i och med att det är kommunal mark kan det vara knepigt rent juridiskt. Så funkar inte det går vi fram med förslaget att bygga i egen regi, säger Mats Svensson.

En annan föreslagen investering, som kostar fyra miljoner är nya omklädningsrum i ishallen.

Enligt Mats Svensson skulle det i så fall handla om en tillbyggnad.

– Omklädningsrummen är inte tillräckliga som det är i dag. Dessutom har TIF Vikings avancerat i seriesystemet, säger han.

Nämnden vill också satsa på konstgräsplan vid Vannhög, två naturgräsplaner i Skegrie, en skateboardpark i Anderslöv och ett utomhusgym i anslutning till Södan. Sverigedemokraterna deltog inte i beslutet.

Kommunens budgetdialog börjar på måndag, i maj väntar förhandlingar och i juni fastställs nästa års budget av kommunfullmäktige.

– Jag hoppas vi får de pengar vi önskar. Så att man inte bara har fina seminarier utan sätter lite handlingskraft bakom orden. När man haft de här seminarierna tidigare så har man sagt att kultur och fritid är viktigt. Vi ska kämpa stenhårt för vår sak, säger Mats Svensson.

Hur mycket av investeringarna behöver göras tillsammans med servicenämnden i och med att de äger kommunala anläggningar?

– Det är lite det som är komplikationerna. Vi är beroende av att service sätter upp investeringar som vi vill ha. Det finns ett visst glapp i den organisationen. Men vi får prata ihop oss i samband med budgetdialogen.

Annons

Hur ser du på er investeringsplan med tanke på lågkonjunkturen?

– Det är nu man ska göra investeringarna, i stället för i en högkonjunktur då det är som dyrast. Titta på Ystad och Vellinge. De satsar på både kultur och fritid. Man ska också komma ihåg att det skapar jobb.

Martin Falkenby
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons