"Fritidshemmen blir styvmoderligt behandlade"

Rektor Peter Hansson, du har satt upp mål för barnen och pedagogerna på Ljunggrenska skolans fritidshem. Varför?
Trelleborg • Publicerad 28 oktober 2010

– När jag började förra läsåret märkte jag att det saknades tydliga mål. Fritidspedagogerna har ett bredare uppdrag än vad lärarna har och det gör att det lätt blir en otydlig styrning. Därför är det viktigt att vi har konkreta omsorgs- och utvecklingsmål.

Hur fungerar det att ha fritidshem och skola i samma lokaler?

– De två enheterna påverkar varandra eftersom de delar lokaler, men det funkar bra. Vi har skapat arbetslag där både fritidshem, förskoleklass och skola är representerade.

Hur är det att vara chef för båda enheterna samtidigt?

– Det är en stor utmaning. Fritids är en verksamhet med lägre personaltäthet än i skolan. Jag kan förstå fritidspedagoger som känner sig frustrerade över att deras profession inte alltid lyfts upp, eftersom fritidshemmen ibland blir styvmoderligt behandlade i förhållande till skolan när det gäller nationella politiker.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.