Annons

Fritidsgården är ett andra hem

– Det är ingen högsäsong på sommaren, det är mindre besökare, men det är nog så viktigt för de som är där. Alla har inte möjlighet att åka iväg på semester.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2011

Det säger Peter Bernehov, enhetschef på kommunens ungdomsenhet. Efter ett beslut i fritidsnämnden, där mer pengar sköts till, kunde kommunen för första gången under hela förra sommaren ha alla sina fem fritidsgårdar öppna. Konceptet fortsätter i år. Tanken om att alla barn ska ha möjlighet att träffa kompisar och ha något att göra på sommaren ligger till grund för att kommunen bestämt sig för att ha öppet. Flera av gårdarna är öppna nästan varje dag i veckan och alla barn mellan klass fyra och upp till 17 år är välkomna. Att vara på fritidsgården är kostnadsfritt, men ibland gör gårdarna större utflykter och då kan det kosta pengar.

– Varje år har vi en längre resa. I år åkte vi till Tosselilla precis i början av sommarlovet, då betalade alla en mindre summa var, jag tror att det var 65 kronor. Jag tror att alla har möjlighet att hänga med på det, jag tror inte att vi sorterar ut någon där, säger Peter Bernehov.

Annons

Mats Svensson (KD) är ordförande i fritidsnämnden, han menar att efterfrågan på sommaröppet har varit stor och när nämnden fick mer pengar valde man att satsa på fritidsgårdarna.

– Jag var ute och pratade med en 14-årig kille på Backafall. Han var orolig att vi skulle lägga ner fritidsgården. ”Detta är mitt andra hem”, sa han. Det betyder så oerhört mycket för dem att ha tillgång till detta. Det är ett viktigt komplement till föreningarna och skulle det vara stängt under sommaren finns inte många alternativ för dem som är kvar i stan, säger Mats-Åke Svensson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons