Annons

Friterat och kryddstarkt i bufféform

Inredningen balanserar på gränsen mellan kitsch och genuint medan maten känns som äkta kinakäk.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2011
Restaurang Kina har funnits länge på CB Friisgatan och att döma av antalet gäster verkar den också populär.
Restaurang Kina har funnits länge på CB Friisgatan och att döma av antalet gäster verkar den också populär.Foto: Claes Nyberg

Vi är långt ifrån ensamma om att ha valt en av Trelleborgs kinarestauranger den här lunchen. Det är så mycket folk i lokalen att vi måste leta efter platser. Men först fyller vi våra tallrikar vid buffén.

Tio rätter utlovas och det är svårt att välja. Vi konstaterar att det blir som det brukar när det är buffé: maten blandas ihop lite grann på tallriken. Synd, för det är ju inte riktigt meningen att biffen ska smaka currysås. Var för sig är rätterna trots det goda och ett andra varv runt buffén, för att ta om av favoriterna och prova det som hoppades över första gången, är nödvändigt.

Annons

Här finns rätter från de allra mildaste som biff med bambuskott, till kryddstarkare varianter som "biff på Hong Kong-vis". Även kyckling och fläskkött har lagats till i form av asiatiska grytor. Dessutom kan man välja mellan friterat i flera former: räkor, kyckling och fläskkött.

Salladsbordet hoppar vi däremot helt över. Inget av det som bjuds är särskilt lockande och även om det är ett bra initiativ att servera grönsaker känns det inte riktigt som att gurka eller pizzasallad passar till de friterade räkorna och den sötsura såsen. Och mätta blir vi ändå.

Efter maten ingår kaffe eller te. Eftersom vi redan planerat att smaka på jasmintéet spelar det egentligen inte någon större roll att kaffekannan är tom, men alla är ju inte tedrickare. Jasminen ger god smak åt téet och det känns lite roligt att avslutningen på lunchen följer samma tema som maten.

Om inredningen är traditionell eller en parodi på sig själv är svårt att säga och, precis som med mat, en smaksak. Oavsett vad man tycker är de glansigt vita plattorna i taket och den förgyllda kaninen på bardisken något som väcker uppmärksamhet.

Louise Löfgren
Lunchpatrullen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons