Annons

Friska och svettiga motionärer i gröngräset

Vilken känsla när 200 armar gungar åt samma håll under lövkronorna i soldränkta Östervångsparken! Det är fullt ös när Friskis och Svettis kör medelpass i det gröna.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Tre steg fram och tre steg bak. Och så en benspark samtidigt som armarna flyger upp i luften. Det är fart och fläkt när knappa hundratalet trelleborgare kör ett medelpass i Östervångsparken. Och det gäller att ha koll på koordinationen. Ibland hamnar ett ben och en arm fel, men ingen ger upp. "Jag går dit du går" hörs Celine Dion sjunga på franska och gamla som unga gör sitt yttersta för att följa friskis och svettisledaren Sara Malmström-Olsens steg till punkt och pricka. En handfull män i shorts sticker ut ur massan av kvinnor som verkar föredra att gympa i cykelbyxor eller långbyxor. Ett och annat barn hänger också med i bensprattlet. Under en timmes intensivt svängande, vickande, springande och böjande varierar musiken från pop, rock, och salsa till samba och italiensk opera. Hela fem språk hinner man med. Och det är Sara som valt musiken. - Vi får välja låtar fritt, men de måste följa en viss pulskurva, berättar hon och får hjälp av funktionären Anders Larsson att höja och sänka volymen mellan rörelserna. I början av passet kommer några oroväckande regnstänk, men molnen skingras genast när Bocellis operaröst vibrerar ut över det sommargröna gräset där ett hav av fötter rör sig i takt till ett tillfälligtvis lugnare tempo. Friskis och svettis ordförande Inga Berggren är själv en av motionärerna i dag och hon är mycket nöjd med uppslutningen. - Det är kul att se så många människor här, och vi hoppas att utomhusgympan ska göra att fler upptäcker hur fantastiskt kul det är att röra på sig. Kul har i alla fall Tina Gorgievska som deltog i utegympan för första gången i juni i år. - Det är underbart att vara ute i naturen och att ligga ner i gräset, säger hon och låter lyrisk på rösten. Kul har också femåriga Madeleine Bäckman som fått följa med moster Inga-Lill Andersson på gympa. - Nej det är inte svårt, tycker hon och hänger med nästan hela tiden med lite hjälp från moster. - Jag har problem med knäna, så det är bra att det inte är för mycket hopp, säger Inga-Lill som tycker att dagens ledare är duktig. Efter 45 minuter tilltar flåset och rödfärgen djupnar i kinderna. Allt fler cykelbyxor flyr in under trädkronorna för en kort drickpaus. Men strax rättar de in sig i leden igen, redo för en ny språngmarsch. Några väljer ytterfilen, andra mindre vältränade kör ett kortare innervarv. En gråhårig kvinna i blommig utstyrsel springer lätt ikapp en flåsande tonåring som har magen fritt dallrandes utanför byxorna. Lite längre bort i parken har två killar valt att bada i fontänen i stället för att gympa. I ett annat hörn spelas det fotboll, och på en filt sitter ett gäng och tittar på. Sara peppar deltagarna med sitt glada leende som sitter kvar under hela passet och smittar av sig. Och det spritter i benen, även på reportern, som överväger att ta med gympaskorna nästa gång.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons