Annons

Frikändes från förskingring

Åtalet för förskingring ogillades av tingsrätten men den åtalade kvinnan ska ändå betala 5.000 kronor i skadestånd. Rätten var inte enig i sitt utslag.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2006

Detta är det andra fallet där pengar har försvunnit på ett gruppboende i Svedala. Komplicerade rutiner för hur de boendes pengar ska redovisas har spelat en viss roll i de två målen.

Det var en kvinna som bodde på gruppboendet som drabbades. Hennes bror var också hennes gode man och hade hand om kvinnans ekonomi. Kvinnan hade två konton, ett kapitalkonto och ett pensionskonto. Från pensionskontot hade en anställd behörighet att ta ut pengar för att betala kvinnans hyra och andra utgifter. Dessutom fanns kontanter i en kassalåda som den anställde hade tillgång till.

Annons

I april 2004 fattades 4000 kronor i bokföringen, men de hittades i en låda. I december togs 7000 kronor ut från kvinnans konto men bara 2000 skrevs in i bokföringen. Dessutom köptes kläder för 509 kronor i samma månad.

Enligt tingsrättens resonemang kan det inte uteslutas att den anställde köpt kläder till kvinnan för de 509 kronorna trots att butiksbiträdet i rätten var säker på att herrkläder köpts för pengarna. Tingsrätten trodde också att den anställde, på grund av att hon var i dåligt psykiskt skick, omedvetet slarvat bort de 5000 kronor som saknades.

Rättens ordförande ville döma den anställde för förskingring eftersom det var herrkläder som köptes och bokföringen ändrats för att dölja att 5000 kronor saknades.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons