Annons

Friheten har inga kläder

Naturistcampingen i Skanör är en camping som alla andra. Förutom att alla är nakna. "Naturism är frihet" förklarar Asim Cizmic.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2006

En lång grusväg leder fram till campingen Solhejdan och naturistföreningen Svanrevet i Skanör. En liten skylt uppmanar besökare att ringa på en klocka. Spritt språngande naken med ett cigarettpaket i ena näven kommer Asim Cizmic för att möta oss. Vi går genom campingområdet. Alla är nakna. Män, kvinnor och barn. En och annan har en t-shirt på överkroppen för att skydda sig mot solen. Att vara de enda med kläder på kroppen känns helt plötsligt extremt konstigt. Som att befinna sig i Landet tvärtom.

– Vi är långliggare här. Det betyder att vi campar på Solhejdan från april till september varje år. Men vi är inte här varje dag, bara under helger och semestrar så klart, säger Asim.

Annons

När vi kommer fram till hans husvagn bjuder hustrun Karin på coca-cola med is. Juli månad har varit hektisk på Solhejdan. Här finns plats för ungefär 100 tält och 82 husvagnar. Säsongen sträcker sig från juni till augusti.

– För några veckor sedan kom så mycket folk att fem, sex husvagnar hela tiden stod i kö för att få komma in. Hit kommer folk från Danmark, Holland, Tyskland. Solhejdan är den största naturistcampingen i Sverige, säger Asim Cizmic.

Till en början är han lite på sin vakt. Den senaste tidens skriverier om sexorgier på nakenstränder i landet har upprört medlemmarna i naturistföreningen Svanrevet. Asim är från början mån om att poängtera att Solhejdan är en camping som alla andra.

– Det värsta är fördomarna och okunnigheten. Att det skulle förekomma gruppsex bland naturister är så långt ifrån verkligheten. Här sker precis samma sak i husvagnarna som på andra campingplatser. Men att naturister har sex framför barn, som det stod i någon tidning, är helt idiotiskt. Det gör man bara inte, säger Asim upprört.

Själv kommer han från forna Jugoslavien, en stor naturistnation. Han har varit naturist så länge han kan minnas.

– Det är frihetskänsla att vakna på morgonen och slippa ta på sig kläder. Att bada naken är skönt. Dessutom är det inte hälsosamt att gå omkring i fuktiga badkläder, säger han. Badbyxor och bikini är helt bannlysta på campingen. Däremot är vanliga kläder som shorts och t-shirt helt ok.

– Vi är inte nakna hela tiden. Vi sätter på oss kläder när vi ska äta eller grilla tillsammans. När man går och hälsar på en campinggranne tar man med sig en egen handduk att sitta på. Har vi fester klär man sig fint som alla andra. Och fryser man så tar man ju så klart på sig, säger Asim.

Men det finns regler när det gäller vem som får campa på Solhejdan. För att få komma in måste man ha ett naturistpass som styrker medlemsskap i någon naturistförening.

– Men man har rätt att prova på i tre dagar innan man bestämmer sig för att bli medlem säger Asim.

Nästan alla vi träffar på Solhejdan pratar om frihetskänslan som naturistlivet ger. Grannsämjan mellan camparna är god och det tar inte lång tid innan nyanlända blir en del av långliggargänget. För några veckor sedan ordandes grisfest och varje kväll kan gästerna hänga på uteserveringen vid kiosken, umgås och prata. Efter en kvarts vadande genom vattnet når man Svanrevet och nakenstranden.

Annons

Aslaug Johanne-Enger och Ulf Enger från Norge har rest i två dagar för att komma till Solhejdan. De har varit naturister i sex-sju år och läste om Svanrevet på internet.

– Det är första gången vi är här. Det verkade spännande att resa söderut, säger Aslaug som fortsätter att berätta varför hon är naturist.

– Det är "dejligt"! Jag trodde aldrig att det skulle vara så skönt att bli av med bikinin, men det är det. Dessutom är det alltid jättebra stämning på naturistcampingar. Det är inte som en vanlig camping där folk inte hälsar ordentligt. Här pratar alla med alla.

Aslaug och Ulf planerar att stanna på Solhejdan i fjorton dagar. Leif Jakobsson från Helsingborg är veckans campingvärd. Han har varit naturist i 43 år och medlem i olika föreningar genom åren.

– Jag har tre barn och alla är uppvuxna med naturismen. Det är skönt att slippa våta badkläder, säger han och försäkrar att här på Solhejdan finns inga fula gubbar.

Här är alla lika. Ingen tittar snett på någon oavsett kroppsbyggnad, snopp- eller bröststorlek, enligt Asim och Karin Cizmic. Men de ser inte naturismen som något statement mot prydhet eller snäva utseendeideal.

– Nej, det har inget med det att göra. Det är en livstil. Jag vill vara naken på sommaren. Punkt slut, säger Karin.

För naturister är nakenheten fullständigt avdramastiserad, menar de.

– Vi ser varandra i ögonen, inte mellan benen, säger Asim.

Jessica Bloem Pettersson

Annons

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons